Comentari del ple d’abril


El ple d’abril va comptar amb una ordre del dia bàsicament formada del que solem anomenar “punts de tràmit”, amb poc contingut polític i per tant poc proclius al debat entre grups. Podem destacar-ne la delegació a la Diputació de Girona (a través de XALOC) la recaptació voluntària i executiva dels expedients sancionadors per infracció a la normativa de civisme, convivència i sorolls. Un punt al qual vam votar a favor perquè amb la seva aprovació ens limitem a ordenar una delegació que ja era efectiva, però que va servir-nos per preguntar sobre el futur del servei de recaptació municipal: properament, la persona que fa anys que el gestiona com a autònom es jubilarà, i això obre la porta a diferents possibilitats. Concretament, vam alertar sobre els grans riscos d’empitjorament del servei si s’optés per externalitzar-lo a XALOC, especialment tenint en compte les bones dades de cobrament de què partim. Per part del govern se’ns va respondre que es preveu internalitzar, fet que celebrem i que seguirem amb atenció.

Per altra banda, el ple va comptar amb una moció per a la restitució del municipi de Medinyà, presentada i aprovada per tots els grups. Un cop més, ens alegrem d’haver pogut ratificar el compromís de la nostra organització amb la independència d’aquest poble gironí, que va ser annexionat a Sant Julià de Ramis pel règim franquista i que fa dècades que lluita (amb la unanimitat de tot el municipi) per recuperar la sobirania municipal. Cal recordar que el 2015 havia emprès el camí per constituir-s’hi de nou, però l’aplicació del 155 va impedir-ho. Un exemple més, local però rellevant, de les anomalies de la dependència del Regne d’Espanya. Esperem que la nova llei de memòria democràtica, treballada pels nostres parlamentaris, donarà solució a aquest greuge històric.

Però més enllà dels punts de l’ordre del dia, cada ple tenen lloc els informes d’alcaldia (amb què els regidors de govern posen al dia de les qüestions que creuen més rellevants de cada àrea) i el torn de precs i preguntes de l’oposició i del públic. Un espai que volem reivindicar com a central per al debat polític local. Al ple de maig vam preguntar per diverses qüestions. En destaquem el molt mal estat de molts camins de pagès (després que el govern no exhaurís la partida de l’any passat, i hagi retallat un 22% la de 2024) i, especialment, dels que compten amb rec asfàltic. Tot i insistir-hi, continuem amb molt poca precisió sobre les actuacions previstes i esperem, com se’ns va dir, tenir més informació el més aviat possible.

Una altra qüestió per la que vam preguntar va ser per la remunicipalització de la zona blava, procés que ve de l’anterior govern i de què no havíem tingut notícia des de fa molt. La resposta, també inconcreta, és que s’està treballant sobre el previst. Esperem que la qüestió no s’allargui gaire més: els recursos que genera l’espai públic han de ser, d’una vegada, per al poble, no per fons d’inversió estrangers. També vam repreguntar sobre un projecte d’acompanyament a persones cuidadores a partir de la creació d’un grup de suport mutu, començat a treballar abans del canvi de mandat: es tracta d’una acció per a àmbit clau en termes socials i d’igualtat. Esperem comptar ben aviat amb la informació que de moment no hem tingut.

Finalment, destaquem el fet que l’Ajuntament no ha concorregut a les importants subvencions de l’ACA per a la millora de canalitzacions d’aigua en baixa. Gràcies a una pregunta d’ERC, es va tornar a posar sobre la taula la qüestió, que nosaltres ja havíem preguntat a ple quan es va fer pública la convocatòria, sense una resposta precisa més enllà que Aquàlia havia estat avaluant l’estat de la xarxa. Quedem a l’espera de si n’hi ha de noves però, com va explicar el portaveu del grup, cal tenir en compte que totes les sol·licituds han estat ateses i els nostres municipis veïns n’han tret molts recursos. Sens dubte, és un àmbit clau, on hi ha molt a millorar arreu (amb inversions necessàriament costoses) i en què cal no deixar passar oportunitats com aquesta.

CUP-Alternativa per Llagostera