Coneix Llagostera

Coneix Llagostera

Llagostera es troba situat a l‘extrem meridional de la comarca del Gironès. El seu terme municipal, el més gran de la comarca (76 km2), limita amb els municipis de Santa Cristina d‘Aro, Caldes de Malavella, Tossa de Mar i Cassà de la Selva.

A l‘est, Llagostera s‘integra dins la zona boscosa del massís de les Gavarres (PEIN), mentre que al nord i al nord-oest s‘endinsa en una plana de conreus. A l‘extrem sud, gran part del terme municipal ocupa el massís de l‘Ardenya, un espai natural de gran interès ecològic i paisatgístic.

Llagostera té un bon nombre de veïnats, com ara Panedes i Sant Llorenç, amb parròquia pròpia, Bruguera, Gaià, Ganix, Cantallops, Creu de Serra, Pocafarina i Llobatera. Així mateix, Llagostera integra els nuclis urbanitzats de La Canyera, La Mata, Mont-Rei, Llagostera Residencial, Selva Brava i Font Bona.

La seva situació estratègica l‘ha convertit en terra de pas i de connexió de l‘interior amb la Costa Brava. A Llagostera s‘hi pot arribar per les carreteres C-65, de Girona a Sant Feliu de Guíxols, per la GI-674 de Caldes de Malavella o per la C-35 de Tossa i Vidreres, via que enllaça amb l‘autopista AP-7. 

Història

Ja des del paleolític es té coneixement de nuclis habitats dins la zona que actualment ocupa el terme municipal. Durant l‘època medieval, Llagostera -només configurada pel nucli antic cerclat per la muralla- va esdevenir baronia l‘any 1375.

A partir del segle XVIII gràcies a una prolífica indústria surera, que va ser durant molts anys el motor de l‘economia, Llagostera no ha deixat de créixer fins a convertir-se avui en un municipi de més de 6.000 habitants.  

La plaça del Castell acull, des de l‘any 1982, un monument que recorda els temps en què la vila va ser gratificada amb el privilegi reial. Aquest va se concedit a Llagostera i a Caldes de Malavella l‘any 1241, quan els dos municipis formaven una batllia reial. El privilegi, que redimia els habitants de les dues poblacions de certes càrregues feudals, va ser ratificat posteriorment per Carles IV, el 1793.

L‘església de Sant Fèlix data del segle IX, tot i que les restes del temple original són ben escasses. De l‘altar construït a finals de segle XV, dedicat a Sant Julià, no en queda cap vestigi, així com tampoc del retaule major barroc que va ser destruït per la guerra civil. Actualment el temple, de façana barroca, està configurat per una nau gòtica amb capelles laterals.La capella del Sagrat Cor, de la dècada dels 50, és obra de Pere Falcó i Golondrina.  Fa uns anys, l‘interior de l‘església ha estat netejat i restaurat.

El barri de Reramur il·lustra perfectament la configuració medieval de la vila dins la muralla que antigament marcava els límits del poble a l‘entorn del castell i l‘església.

Dades generals

Població 2023: 9.197
Gentilici: llagosterenc / a
Altitud: 160 m
Superfície: 76 km2
Capital: Llagostera
Comarca: Gironès
Àmbit territorial: Comarques Gironines
Partit judicial: Girona
Demarcació electoral: Girona
Província: Girona
Codi postal: 17240
Patró: Sant Feliu
Alcalde (des de 2023): Narcís Llinàs Gavilán

Dades estadístiques (Idescat)