Crònica del ple del mes de febrer 2023


El Ple Ordinari es va celebrar aquest dimecres 22 de febrer presencialment a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Es van aprovar per unanimitat l'acta de la sessió extraordinària del 18 de gener i les actes de les sessions ordinàries del 25 de gener i del 21 de desembre del 2022.

En primer lloc, es va aprovar per unanimitat l'adhesió a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària. I es van donar compte de resolucions de l'Alcaldia i d'acords de la Junta de Govern Local.

Van començar les intervencions dels regidors amb Anna Vinyes explicant que el proper 24 de març s'ha convocat el Ple de Llagostera amb la Fundació Ramon Noguera. I seguidament va destacar que el passat 18 de febrer es va presentar públicament el Pla d'Igualtat. Aquest es concreta en quinze objectius repartits en sis eixos de treball.

Finalment, Vinyes va donar detalls de la programació del 8 de març, Dia de la dona. La programació inclou la pintada d'un mural, la lectura del manifest, la cantada de cançons feministes, l'exposició "Veïnes i Ciutadanes", la cursa de la dona i un sopar de dones al Casino.

Va arribar el torn del regidor de Medi Ambient, Jordi Casas. Va exposar que durant el 2022 Llagostera va assolir un 83% de recollida selectiva. Aquesta dada suposa un augment del 10,9% en relació el 2021 (i d'un 16% en 3 anys); el rebuig s'ha reduït un 34,82%. Va felicitar a la població pels seus esforços.

Casas va continuar explicant que a partir de la setmana vinent s'efectuarà el cobrament de la taxa d'escombraries. Per primer cop amb l'objectiu de simplificar el procediment les bonificacions s'aplicaran directament sobre l'import domiciliat, en comptes d'ingressar-lo més tard.

I finalment, el regidor va convidar a tothom a la jornada sobre comunitats d'energia local que impulsa l'Ajuntament, en col·laboració amb l'Oficina comarcal de Transició Energètica, per a un model energètic descentralitzat, net i democràtic. Tindrà lloc el 2 de març a les 19h a la Sala del Centre Cultural de Can Roig. 

A continuació, va començar la intervenció d'Enric Ramionet que va explicar que es segueix avançant cap a la municipalització de la zona blava. Es disposa de l'informe amb relació a l'establiment del servei i la memòria justificativa. Aquesta inclou un estudi que conclou que la gestió directa és més eficient i sostenible.

I pel que fa a la Cultura, Ramionet va destacar l'èxit de l'exposició: Plantes silvestres. La flora local oblidada i les activitats relacionades. L'exposició acaba aquest cap de setmana.

També va anunciar que en breu es donarà a conèixer la programació de l'Arrimat. Una nova edició del festival de poesia que tindrà lloc del 17 al 23 de març amb la participació i les propostes dels diferents equipaments culturals.

Pel que fa a Habitatge, el regidor va explicar que, amb la voluntat d'incrementar el parc d'habitatge social i mobilitzar els tancats, s'ha incorporat un habitatge de cessió on la Diputació de Girona en subvenciona les obres d'adequació. També s'ha aprovat la compra de dos habitatges més.

Seguidament, va intervenir la regidora Glòria Malagon, Va anunciar que han començat les obres de millora a les instal·lacions de l'escorxador. Per una banda, s'ha asfaltat el camí per facilitar l'accés al dipòsit de vehicles. I, per altra banda, s'ha començat a adequar l'habitatge del vigilant.

La regidora va aprofitar per recordar a la població que les fonts públiques estan tancades per evitar problemes amb les glaçades. Va lamentar que alguna persona va obrir la del Parc de l'Estació i s'ha malmès la font.

Llavors, va arribar la intervenció de la regidora Sílvia Fà. Va explicar que s'ha dut a terme la 13a jornada de delegats del Gironès. També va anunciar que pel proper 23 de febrer hi ha programat un taller de màgia. Aquest va tenir molt bona acollida l'any passat, per això els joves ho han tornat a demanar i s'ha tornat a programar.

La regidora va continuar explicant que el pròxim 4 de març hi ha previst un acte per promocionar el Voluntariat per la Llengua. Properament, es donaran els detalls i va animar a tothom a participar-hi. I va afegir que pel 5 de març hi ha prevista la xerrada: Límits per créixer, a càrrec d'Alba Cunill Gartmann, psicòloga infanto-juvenil, grupanalista i psicomotricista. Adreçada a educadors i famílies amb infants d'entre 2 i 10 anys.

Pel que fa a Esport, Fà va recordar que dia el 12 de març es durà a terme la III Cursa de la Dona. Ja hi ha les inscripcions obertes. Es busca persones voluntàries per participar en l'organització del dia. Podeu trobar més informació aquí.

Per acabar, Sílvia Fà va explicar que el dia 26 de març s'acollirà a Llagostera la VI Marxa solidària AMB PAS FERM amb la col·laboració del Bell Matí. Enguany el projecte ha estat guanyador d'un dels premis inclusius de l'esport Català que organitza ONAT Fundation.

Finalment, el regidor de Llagostera Activa, Eduard Díaz va comentar que es va reunir amb el Consell de Promoció Econòmica de Llagostera. Es va fer balanç de les actuacions dutes a terme durant el 2022. Es va detallar el pressupost executat. I es va planificar participativament les del 2023.

Díaz va explicar que aquesta setmana han finalitzat els treballs de reparació i aïllament de la coberta de la Llar de la gent gran per resoldre el problema dels degoters. El pressupost de l'actuació ha sigut de 8.088,85€.

També va recordar que aquest cap de setmana arriba el carnaval a Llagostera. Hi ha previstes diverses activitats. A la rua hi participaran més de 30 colles. Podeu consultar la programació aquí.

L'última intervenció va ser a càrrec de l'alcalde Antoni Navarro. Va explicar que s'ha aprovat el projecte d'enderroc de Casablanca. Ben aviat s'exposarà al públic durant 30 dies i seguidament es procedirà a l'enderroc. Pel que fa a l'enderroc de Ca la Txe, s'està acabant de redactar el projecte. Per una banda, s'ha fet caure un part del ràfec per evitar accidents per caigudes de material. I, per altra banda, s'ha protegit amb una xarxa la resta del ràfec.

I pel que fa als talls de subministrament de llum a la zona de la Canyera, l'alcalde va explicar que s'està pressionant a la companyia per tal que executi el soterrament de la línia, pagada des de fa tres anys i amb tota la documentació lliurada per part de l'ajuntament.

Finalment, l'alcalde va anunciar que la setmana passada va tenir lloc el ple juvenil amb la participació activa dels alumnes de 3 d'ESO de l'Institut de Llagostera. Per acabar, l'alcalde va agrair la feina feta per la treballadora Dolos Xirgu, que la setmana passada es va jubilar després de més de 30 anys a l'Ajuntament de Llagostera.