Comentari del Ple de febrer


El ple del mes de febrer va servir per constatar el consens que, amb els matisos que calguin, hi ha entre els grups municipals en diversos temes, i és que es van presentar i aprovar per unanimitat 5 mocions.

Dues d’elles presentades de forma conjunta per tots els grups municipals, referides a la promoció d’un Pla Director per a la conca del Ridaura i per a la millora del finançament dels ens locals, respectivament. Dues qüestions de temàtiques ben diferents, però que son importants pel present i futur del nostre poble. El Ridaura és una font de biodiversitat única en el nostre entorn i d’una riquesa natural i cultural inqüestionable. És per això que conjuntament amb els ajuntaments de Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d’Aro i les entitats Ardenya Patrimoni i Natura i Grup de Natura Sterna, ens hem marcat l’objectiu de promoure un pla director que en garanteixi el coneixement, protecció, regeneració, ordenació i gestió.

Pel que fa al finançament local, l’impacte negatiu de les darreres crisis i les modificacions legislatives i pressupostàries que les han succeït, han perjudicat seriosament la ja precària situació de manca de recursos dels ens locals. A més, sovint des dels municipis hem d’acabar assumint els costos dels serveis que, tot i no tenir-ne competències, acabem entomant com a administracions a primera línia. Cal doncs, abordar un nou sistema de finançament local que garanteixi un repartiment just dels tributs i dels ingressos, i que aquests es corresponguin a les competències i responsabilitats que actualment assumim. 

El grup d’Esquerra va presentar una moció per tal que els centres educatius de primària i secundària del municipi puguin dur a terme el programa “Neda a l’escola” i “Pla català de l’Esport” a la piscina municipal. Des de la regidoria d’Esports es valora molt positivament que els infants i joves adquireixin el màxim de competències en el medi aquàtic, i creiem positiu racionalitzar els espais que ja tenim, tal i com es proposa a la moció.

Des del grup de Junts en vam presentar una altra a proposta de la sectorial d’educació del sindicat CCOO de suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per a un mínim del 6% del PIB per a educació. Recursos que han de servir per a la reducció de ràtios professorat/alumnat, la millora de les infraestructures educatives, garantir una oferta de places de Formació Professional suficient o l’increment de les beques i ajuts per a l’estudi. El nostre sistema educatiu precisa del finançament necessari que en garanteixi la qualitat, l’equitat i la inclusió. Agraïm als seus impulsors que vinguessin al ple a defensar-la.

Per últim, la CUP-Alternativa va presentar una moció de suport a la mobilització de la pagesia davant la crisi del sector agrari. De nou, i tal i com havíem fet a l’inici de les mobilitzacions, vam manifestar l’absolut recolzament de l’Ajuntament a la nostra pagesia.

Per acabar i a banda de les mocions, destacar dos punts mes d’aquest ple. Complint amb el compromís de revitalitzar i condicionar definitivament la zona esportiva de La Canyera, es va aprovar l’establiment del servei, pas previ a la seva concessió en règim de gestió indirecta, i es va assabentar que a 1 de gener del 2023 ja som 9.208 llagosterencs i llagosterenques. 

Junts per Llagostera