Un govern que prefereix escoltar la Guàrdia Civil que la gent de pagès


Del passat ple de juny en destaquem dues qüestions: el (mal) manteniment dels camins rurals i la no convocatòria del Consell de la Gent de Pagès (debat propiciat per una moció d’ERC, tombada pel govern), i la nostra objecció a la composició de la darrera Junta Local de Seguretat, que vam plantejar al torn de precs i preguntes. 

Pel que fa als camins de pagès, des de la CUP-Alternativa i al llarg d’aquest primer any de mandat hem estat reivindicant constantment (des del ple, amb publicacions i també amb converses directes amb l’equip de govern) la necessitat de millorar-ne la gestió. Així, els darrers mesos de l’any passat denunciàvem que no s’arranjaven camins que els feia falta tot i comptar amb pressupost per fer-ho; en la tramitació del nou pressupost, que es revertia l’increment del 50% de partida aplicat per l’anterior govern (passant de 45.000 a 30.000 euros), quan el que calia era continuar augmentant-la... I durant els darrers mesos, hem alertat del mal estat dels camins que compten amb reg asfàltic, als quals no s’hi ha actuat ni amb les mínimes tasques de cloteig. Igualment, i com proposava encertadament la moció d’ERC, també hem estat reivindicant la convocatòria del Consell de la Gent de Pagès. Es tracta d’un òrgan participatiu que l’anterior mandat es va deixar preparat per posar-lo en funcionament (amb els vots favorables tant de govern com de l’oposició) però que el nou govern de Junts-PSC ja havia deixat clar que no pensaven convocar. Al ple es van ratificar en aquesta postura, defensant que no era “la seva forma de treballar” i que ja estaven en contacte directe amb gent de pagès, “encara que potser no fos la mateixa gent amb qui parlàvem els grups de l’oposició”. Unes paraules que, sens dubte, ens semblen molt il·lustratives de la concepció que el govern té de la participació ciutadana: no pretén incloure tothom, esforçar-se en la transparència ni atorgar-li poder de decisió. Ho hem vist als consells que sí que s’han convocat, i a què s’ha donat una funció bàsicament informativa. Comptat i debatut: ni participació, ni eficiència.

Per altra banda, vam fer el prec que es repensés la composició de la Junta Local de Seguretat. No podem compartir de cap manera que, de manera ordinària, s’hi integrin representants de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, atès que són forces sense pràcticament competències ni activitat al poble, i que la llei no hi obliga. Però la resposta del govern va ser també negativa: cap autocrítica, sinó tot el contrari. Per a nosaltres, i en una convocatòria com la que vam veure (que va ser bàsicament una formalitat) la seva presència suposa el blanquejament d’unes forces d’ocupació que resulta totalment incongruent amb la idea que ha defensat reiteradament Junts arran del seu pacte amb el PSC: que amb 12 regidors independentistes de 13, el compromís independentista de l’Ajuntament estava assegurat. Ens sembla un “compromís independentista” ben estrany, això de convidar la Policia Nacional (la mateixa que ens reprimeix durament i ens infiltra agents) perquè es limiti a venir a dir-nos que no li consta cap cas de gihadisme a Llagostera (i a sortir a la foto). Igualment, vam demanar que el govern ampliï el focus de la seguretat i, si vol donar utilitat real a aquestes juntes, es compti a partir d’ara (a banda de cossos policials) amb el paper de l’agent cívic, de la Taula de Convivència i altres entitats i actors locals que treballen dia a dia per un poble més segur, començant per l’àmbit preventiu.

En definitiva ens sap greu constatar, un cop més, que Junts-PSC no apostin per polítiques participatives reals. I que això ens condueixi, en definitiva, al que hem vist aquest mes: que tenim un govern que s’estima més escoltar i fer partícip de la política local a la Guàrdia Civil que no pas als veïns i veïnes de pagès.

CUP-Alternativa per Llagostera