Més opacitat en Habitatge


Aquest mandat ja ens anem habituant a formular preguntes als plens i rebre respostes inconcretes i evasives, fins i tot formulant-les mes a mes. De la mateixa manera, veiem com el govern Junts-PSC rebutja sistemàticament mocions ─la principal eina que tenim els grups de l’oposició per fer propostes─ sense ni intentar negociar-les i ni tan sols argumentar el vot contrari de manera mínimament convincent. 

Aquest va ser l’origen i el desenllaç de la moció que vam presentar el ple ordinari de març per a la convocatòria regular de la Comissió de Valoració i Seguiment d’Habitatge. Després d’haver proposat, diversos cops i sense obtenir cap concreció, una regularitat de convocatòria perfectament factible, adequada al Reglament d’Habitatge i oportuna per al seu funcionament, vam optar per presentar-la com a moció per així tenir resposta. Ja la tenim i, novament, és un no. A banda d’una nova negativa a la transparència i a la participació.

El mandat passat es va fer un salt qualitatiu i quantitatiu indubtable en polítiques per garantir el dret a l’habitatge, el principal problema social que tenim i que per a nosaltres era i és una prioritat claríssima. Estem orgullosos, a més, d’haver impulsat totes les mesures en l’àmbit amb la unanimitat del ple. Per fer seguiment del parc públic d’habitatges (els casos que atén o en són susceptibles, valorar adjudicacions o continuïtats, etc.) el 2022 es va constituir formalment aquesta comissió. I, per assegurar la màxima participació i transparència, s’hi van integrar representants dels grups de l’oposició ─amb veu i sense vot. La regularitat mínima prevista és de dues reunions l’any que, tot i que insuficients per poder fer-ne un bon seguiment, de moment ha estat incomplerta pel govern: tot i la nostra insistència i des de la constitució de l’Ajuntament el juny passat, no es va reunir fins a finals de gener. A causa del volum d’informació a plantejar i tot i que es va allargar, aquesta reunió no va servir per complir amb les seves funcions bàsiques (com prioritzar els casos a atendre; o que se’ns aclarís què es pretén fer amb dos habitatges en rehabilitació) i la propera convocatòria la preveuen a la tardor.

Per evitar aquesta situació, i haver de continuar insistint que la comissió es convoqui, la nostra senzilla proposta era acordar una regularitat normal de 3 mesos (tot i que pogués arribar a allargar-se a 6 com a màxim). De la resposta del PSC en vam deduir que no s’havien llegit o entès el text; de la de Junts, que es menysprea la funció correcta de l’òrgan.

Mentre es fa bandera de la recuperació del “pressupost participatiu” (per una partida que suposa el 0,31% del total), veiem com es menysté i dificulta el treball conjunt entre grups i es treu pes (o directament s’anuncia que no es convocaran) els consells participatius que haurien d’articular una participació ciutadana real i ambiciosa. Una deriva preocupant i que no pot ser més allunyada de la pràctica del govern de què vam formar part. La CUP-Alternativa, però, no ens cansarem de ser propositius, i insistents sempre que calgui.

CUP-Alternativa per Llagostera