Comentari del Ple de març


El ple del mes de març va servir entre altres per donar compte de la liquidació del pressupost general de l’exercici 2023, tan de l’Ajuntament com de l’Organisme Autònom del Patronat de la residència Josep Baulida.

Pel que fa a aquest últim, tan el resultat pressupostari com l’estalvi net son negatius. Aquests resultats confirmen la tendència ja coneguda dels darrers anys, on un cop acabat el romanent de tresoreria provinent d’una herència i que havia servit per compensar el dèficit, aquest ha de ser assumit a través de l’increment de l’aportació de l’Ajuntament. Qualsevol urgència o desviació imprevista en el moment de l’aprovació del pressupost hi té doncs un impacte negatiu.

En el cas de l’Ajuntament, el resultat pressupostari és positiu, si bé l’estalvi net també resulta negatiu. Això és degut fonamentalment a la correcció derivada de l’anualitat teòrica d’amortització, que penalitza pel fet d’haver concertat el préstec previst al pressupost 2023 per finançar en gran part la construcció de la canonada fins a Selva Brava i Font Bona, i que es va concertar en un moment amb els tipus d’interès alts.

Ja en el moment de l’aprovació del pressupost 2023 per part de l’anterior equip de govern, des de Junts alertàvem que els ingressos i despeses previstes inicialment ens semblaven poc realistes. Fet que vam constatar el mes de juliol passat quan ens vam trobar amb partides de despeses clarament infradotades, o recentment quan s’ha liquidat el pressupost amb drets reconeguts d’algunes partides d’ingressos que arriben tan sols al 47% d’execució real.

Liquidar el pressupost del 2023 amb estalvi net negatiu suposa haver d’aprovar per part del ple un pla de sanejament financer a un termini màxim de 3 anys. És evident que no és la millor situació que ens agradaria tenir just el primer any del nou govern, però també és cert que ens ha de servir per entomar el repte d’incrementar la captació de nous recursos i essent molt curosos en la contenció de les despeses. En aquest sentit, la incorporació d’una nova tècnica de subvencions ens permetrà presentar-nos a noves convocatòries, mentre que els nous procediments de contractació oberta obtenir condicions econòmiques més avantatjoses. 

D’altra banda, en el ple també es va presentar una moció de la CUP-Alternativa per a la convocatòria de la Comissió de Valoració i Seguiment d’habitatge. La mateixa moció reconeix que el reglament fixa que la comissió es reunirà amb una periodicitat mínima de dos cops l’any, que és tal i com s’ha fet fins ara. L’any passat però, es va reunir únicament una vegada, ja que la presa de possessió del nou govern per un costat, i la baixa temporal del tècnic de l’altre, va fer impossible complir-ho, tal i com hem explicat reiteradament. De la mateixa manera, ens hem compromès a convocar la comissió amb la periodicitat establerta en el reglament. És bàsicament per aquest motiu, que ja es dona compliment al reglament, que ens vam oposar a incrementar la periodicitat de la convocatòria de la comissió, sense que això suposi de cap manera una voluntat de poca transparència, ja que l’alcalde i regidor d’habitatge va reiterar de nou la disposició d’informar o aclarir qualsevol tema sempre que es consideri oportú.

Junts per Llagostera