Més recursos, millors serveis


En el passat ple del mes de novembre des l’equip de govern portàvem a aprovació, tal i com ja havíem anunciat en el ple d’ordenances d’octubre, la modificació de l’ICIO i que suposa augmentar el tipus de gravamen del 3% al 4%, situant-lo en el màxim permès. Els ajuntaments patim una situació d’infrafinançament crònic que ens obliga a aprofitar al màxim les escasses vies de finançament propi que tenim al nostre abast, tal i com passa amb l’impost sobre vehicles, també situat en coeficients màxims. Aquesta no és una especificitat de Llagostera, sinó que si mirem els municipis del nostre entorn veurem que molts d’ells es troben també en aquests coeficients màxims. 

Mantenir i ampliar els serveis que prestem a la ciutadania suposa haver de destinar-hi més recursos. Tot i que apujar impostos no és mai una decisió fàcil ni popular, creiem que serà entesa quan es vegi acompanyada del projecte de pressupost per l’exercici 2024 que presentarem properament: més i millors serveis. Més cultura, més esport, més educació. I també més neteja, més seguretat, més polítiques socials. Tindrem ocasió d’aprofundir-hi ben aviat.

El ple ordinari del mes de novembre també comptava amb mocions presentades pels grups a l’oposició. Des de la CUP-Alternativa una per a la millora de la connexió amb transport públic entre Llagostera i Caldes de Malavella, que suposi un augment significatiu de la freqüència d’autocars de la línia, i que aquests es coordinin amb els horaris de sortida dels trens. El nostre vot a ser favorable, tot assumint el compromís de traslladar la petició a la Direcció General de Transports de la Generalitat i a l’ATM.

També per part de la CUP-Alternativa, quedava pendent de discussió i votació una moció per al desenvolupament d’un projecte municipal d’habitatge de lloguer per a joves, que havia quedat sobre la taula el ple anterior. En aquest cas el nostre vot va ser contrari. Tal i com vam comentar, compartim el fons de la moció. De fet és un compromís que nosaltres portàvem al programa electoral i que consta també al pacte de govern. Volem però ser honestos. No podem comprometre uns recursos i terminis que no sabem si podem complir. Sorprèn que sigui precisament el grup que ha ocupat la regidoria d’habitatge els darrers 4 anys i on els avenços en l’emancipació juvenil han estat, essent benvolents, escassos, qui exigeixi ara resultats tan immediats. Hi treballarem.

D’altra banda, des del grup d’ERC se’n va presentar una en relació a la creació d’un mapa de refugis climàtics i per la creació d’un protocol d’actuació davant episodis d’onades de calor. En aquest sentit, ens va sorprendre la presentació d’una moció on es reclamin accions realitzades tan recentment. Fa tan sols un parell de mesos, en col·laboració amb les diferents àrees implicades i seguint les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, des del govern vam aprovar un decret d’alcaldia amb el protocol d’actuació davant els episodis de calor molt intensa. Un protocol que preveu l’habilitació de refugis climàtics i que fixa els canals de comunicació òptims per tal d’arribar a la població més vulnerable a aquest tipus d’episodis.

A més, el pacte de govern ja inclou la creació de noves zones d’ombra als parcs de municipi, que garanteixin el seu ús evitant una exposició excessiva al sol i la calor. És per això que el nostre vot va ser en contra.

Junts per Llagostera