Un govern que no escolta l’oposició


El ple del mes de novembre ha estat un ple que, tot i no tenir un ordre del dia especialment intens, ha evidenciat un cop més alguns trets característics de l'equip de govern que, com a oposició, ens preocupen.

En primer lloc, volem destacar l'aprovació d'un increment del 33% de l'ICIO (Impost sobre construccions, instal·lacions i obres) passant del 3% al 4%, situant-se en el topall màxim que permet la llei. Recordem que fa un mes es va apujar l'IBI (Impost sobre béns immobles) i la taxa d'escombraries. No volem fer demagògia, som conscients que els costos del consistori han augmentat, però pensem que aquesta pujada hauria d'anar acompanyada d'un increment de la vigilància d'obres que es fan de manera il·legal, és a dir, de vetllar perquè tothom pagui el que correspon. D’aquesta manera no caldria incrementar fins al màxim que marca la llei i evitaríem el greuge comparatiu entre qui fa les coses bé, pagant l’impost corresponent, i qui no. A més a més, vam proposar, sense èxit, incloure un seguit de bonificacions per estimular criteris de sostenibilitat tals com l'eficiència energètica o la utilització de materials sostenibles. Per aquests motius vam decidir votar en contra.

Tal i com vam explicar en el comentari del ple passat nosaltres no defensem una política de contenció fiscal, però sí que pensem que s’ha anat massa lluny amb les diferents pujades de taxes i tributs. Una cosa sembla clara, el pacte Junts PSC està sortint car per a tots els llagosterencs.

En tot cas, i seguint amb la nostra voluntat de fer propostes per millorar el municipi, el nostre grup va presentar una moció que tenia com a objectiu treballar en la planificació i creació de refugis climàtics i d'un protocol consensuat per part de totes les forces polítiques per fer front a les onades de calor. Quan parlem de refugis climàtics parlem d'un canvi molt important en la planificació urbanística del nostre municipi. Amb el canvi climàtic cada cop és més difícil fer vida a l'exterior durant els mesos càlids de l'any. Llocs emblemàtics del poble com la Plaça de Catalunya, el Parc 1 d'Octubre o el Parc Ramon Trias Fargas esdevenen forns. Pensem que és urgent treballar per convertir aquests i altres espais en refugis climàtics, replantejant elements com els tipus d'arbres, el tipus de paviments, teulades, fluxos de circulació, etc. Alhora, en moments puntuals on tot això no és suficient, cal tenir un protocol consensuat entre tots els grups polítics. El que hi ha ara no ha tingut en compte les aportacions de l’oposició, marcant de nou un canvi de criteri en el que era la relació de col·laboració entre govern i oposició en el darrer mandat. 

En tot cas, els grups del PSC i Junts van decidir votar-hi en contra i la proposta no va prosperar. Creiem que els motius que es van donar per part del Govern per votar en contra van ser insuficients i, un com més, mostren la manca absoluta de voluntat de diàleg i de sumar.

Per la seva banda el grup de CUP-Alternativa va presentar una moció que reclama una millora en el servei de busos que connecten Llagostera amb l'estació de tren de Caldes de Malavella. Actualment, només hi ha dues freqüències diàries fent aquesta connexió i en hores que impossibiliten que persones que treballen o estudien a Barcelona en puguin fer ús, ja que arribarien massa tard. Vam votar-hi a favor perquè pensem que seria una bona mesura tan per reduir les emissions de CO₂ que genera l'ús del vehicle privat com pel fet de facilitar la mobilitat a aquelles persones que no es poden permetre la compra d'un cotxe.

Finalment, també es va recuperar una moció sobre habitatge presentada per la CUP-Alternativa que es va deixar sobre la taula en el darrer ple. En principi el govern de Junts i el PSC volia consensuar els diferents punts de la moció per aprovar-la per unanimitat. Per sorpresa nostra, aquest diàleg no s'ha produït, l'equip de Govern no li ha donat prioritat i, de nou amb arguments genèrics i sense massa contingut polític, finalment hi ha votat en contra. Pensem que això és greu, perquè tot i no tenir cap obligació, creiem que és important que les forces polítiques, tal i com he manat explicant al llarg del text, busquin consensos, integrin mirades i treballin la escolta activa.

Com cada més, us animen a fer-nos arribar les vostres preocupacions a través de les nostres xarxes socials o a través del nostre e-mail esquerallagostera@gmail.com

Grup Municipal d'ERC