Preemergència per sequera al sistema Ter-Llobregat


Els 200 municipis, entre ells Llagostera, que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat passaran a la fase de preemergència. Aquesta mesura ha estat presa pel govern de la Generalitat de Catalunya i serà efectiva a partir que la resolució quedi publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), previsiblement a principi de la setmana vinent.

La fase de preemergència és un nou escenari, no recollit en el Pla de Sequera, per aplicar mesures transitòries i d’adaptació de forma consensuada abans d’arribar a la declaració efectiva d’emergència.

Les Mesures previstes són:

Reduir el consum màxim a 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat el límit és de 230 litres.

El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació actual.

Es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable.

Les piscines privades continuaran sense poder omplir-se.

Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.

Els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua.

Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica.

Segons dades oficials calculades a partir de les dades informades per les entitats subministradores, Llagostera amb 141 litres, es troba actualment per sota d’aquest nou llindar de 210 litres per persona establert pel govern. Tot i així seguim preocupats per les pèrdues de les canonades de Rec Madral que abasteixen diverses urbanitzacions del municipi.

Amb la construcció de la nova canalització d'aigua potable des del dipòsit de can Pinet fins la urbanització Selva Brava i Font Bona es preveu poder resoldre aquestes constants pèrdues d’aigua i acabar assumint la gestió del servei de subministrament d’aigua en aquests nuclis que actualment disposen d’una xarxa d’abastament no gestionada pel servei municipal. Aquesta actuació suposarà una inversió de 1.589.285 € dels quals 553.729,43 € estan subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Es preveu que es puguin licitar i començar les obres a finals d’aquest any, tal i com ha explicat l’alcalde Narcís Llinàs.

Així mateix, tot i estar per sota del llindar de 210 litres per persona, l’alcalde ha fet una crida a la població a seguir limitant el consum i seguir totes les indicacions de l’ACA i de les autoritats competents.

Podeu consultar les dades de consum de Llagostera des d’aquí.