Llagostera s’adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2023


L’Ajuntament de Llagostera s’adhereix a la Setmana de la Prevenció de Residus 2023 que acabarà aquest diumenge 26 de novembre. Enguany, el lema d'aquesta 15a edició és "No t'emboliquis", animant a la ciutadania a reduir el plàstic en les seves compres diàries i a casa.

La generació de residus d'envasos a la UE ha augmentat de 66 milions de tones el 2009 a 79,8 milions de tones el 2020 (el que representa 177 kg per habitant). Per fer front a aquesta situació, el desembre de 2020, la Comissió va establir l'objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d'una manera econòmicament viable per l'any 2030 amb l'objectiu de reduir els envasos, el sobreembalatge i, per tant, els residus d'envasos. El paper de la prevenció de residus és clau per assolir l'objectiu.

Evitar l'envasat excessiu i millorar la recollida selectiva pot reduir fortament el fenomen dels residus abandonats en espais naturals i augmentar la qualitat del material a reciclar. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus es centra per segona vegada, en els envasos. Els residus d'envasos generats, segueixen sent clau, ja que no s'han reduït sinó que han augmentat, en part també, per l'auge del comerç electrònic.

Us deixem algunes dades sobre l'impacte ambiental dels envasos i dels residus d'envasos:

- L'any 2020, la Unió Europea va produir un total de 79,3 milions de tones de residus d'envasos, 177 kg per persona.

- Els envasos representen el 40% dels plàstics i el 50% del paper utitliztats a la Unió Europea.

- Els residus d'envasos han augmentat més d'un 20% durant els darrers 10 anys a la UE, en particular els d'un sol ús, i augmentaran un 19% més fins al 2030.

- Els envasos provoquen emissions de CO2, es preveu que arribin als 66 milions de tones de CO2 el 2030.

- Els envasos contribueixen a la contaminació del sòl i de la terra, i representen, aproximadament, la meitat de les deixalles marines.

- Durant l'última dècada, s'ha produït una disminució important de la reutilització dels envasos, tanmateix aquesta seria una mesura clau de prevenció.

Us animem a reduir i a reciclar per aconseguir un futur més sostenible per a les pròximes generacions.