Comentari del PSC sobre el Ple d'octubre


Iniciem parlant de l’aprovació provisional per la modificació puntual del POUM per regular els usos recreatius i esportius en sector no urbanitzable, aquest cas per poder fer esports amb motor com el motociclisme; una aprovació que ha esdevingut en diversos processos des del 2020 fins al dia d'avui. On finalment, havent contestat tots els recursos i al·legacions, l’hem aprovada. D'aquesta manera es queda regulat en una zona, per evitar que hi hagi més intrusions al Ridaura i en zones protegides del nostre entorn.

Un altre punt que fa temps que va rodant per l'ajuntament és l'adjudicació del contracte mixt de subministrament, obra i serveis de gestió energètica i manteniment, amb la garantia total inclosa la millora d'eficiència energètica de l'enllumenat exterior del municipi de Llagostera a l'empresa Sociedad Española de Construccions Elèctriques. (SECE)
Després que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic hagi dictaminat poder continuar amb el procés de contractació .
Un contracte a 10 anys pel manteniment energètic i millora, amb la substitució dels llums actuals del municipi per a LED.
Reduint substancialment costos a les factures de la llum , essent més eficients energèticament.
Com cada any quan per aquestes dates, s'acosta fi d'any i s'aproven les ordenances fiscals, en aquest cas concret pel 2024.
Amb el govern de coalició en el que formem part amb Junts per Llagostera hem treballat per un exercici de contenció i realista, negociat en tot moment com a equip que som, voldríem deixar constància d'aquest fet, som un equip de 7 regidors i regidores, que treballem a una per millorar Llagostera i la seva gent.
S'han realitzat alguns canvis que són de criteri tècnic o de correcció en la redacció. Perquè sigui més entenedores.
Voldríem destacar les modificacions més rellevants que proposem:
L'increment de l'IBI d'un 4,35% pel que fa a immobles urbans pel que fa als béns immobles rústics 3,7%.
Aquest increment ve justificat perquè l'IBI no es tocava des del 2020 i amb l'increment de despeses va en augment amb els costos de subministrament , augments salarials de personal i sobretot per no voler baixar qualitat amb els serveis.
A ningú ens agrada haver d'apujar impostos , a ningú ens agrada haver de pagar més , però tots i totes volem una Llagostera més neta, segura, amb zones verdes que facin goig, amb dues llars d'infants, una llar d'avis actualitzada, una residència per la gent gran , beques pels infants, un llarg etcètera , tot té un cost, i malauradament el nostre municipi no té una gran indústria i un teixit que generi recursos per a poder disposar de tots aquests serveis sense haver d'incrementar impostos.

Continuant amb l'IBI, hi ha unes modificacions pel que fa a les bonificacions. La més important és la que redueix la bonificació pel que fa a la instal·lació de plaques solars. Actualment, la bonificació de la quota és d'un 50% els cinc primers anys i d'un 25% els cinc següents, amb un topall màxim de 500 euros, unes bonificacions que durant 10 anys, per incentivar a la instal·lació de plaques solar, cosa que l'objectiu creiem que està més que assumit , on l'ajuntament redueix ingressos ,actualment uns 50mil euros, cosa que creiem que no podem renunciar durant molt de temps.
Per aquest motiu mantenim ella bonificació dels 5 primers anys, eliminant la segona dels 5 següents.

Incrementem amb un any poder disposar de la bonificació per vehicles antics dels 28 als 29 anys, com es portava fent els darrers anys. Cal Afegir també que els vehicles considerats eco com ara híbrids, híbrids endollables, elèctrics.. Mantenim la bonificació íntegra, limitant la als 5 primers anys des de la seva matriculació. Recordem que una directiva europea estableix que a partir del 2030 no està permès als vehicles de combustió. Si continuéssim aplicant aquesta bonificació sense limitar-lo temporalment, estaríem sacrificant un percentatge d'uns ingressos recurrents que no podem deixar perdre.
Pel que fa a l'ordenança de recollida d'escombraries. En aquest cas proposem un increment del 9% lineal. Per tant. Amb tota la tipologia de comerços d'habitatges, Bàsicament respon primer a l'aplicació de la normativa europea i que es trasllada en una llei espanyola on diu que els ajuntaments no hi poden tenir pèrdues amb els serveis.
On l'augment correspon als increments pel recent tancament de l'abocador de Solius, amb l'augment de costos per l'ajuntament: l'increment del transport, de transportar les deixalles a altres abocadors i també l'augment del cànon de l'Agència Catalana de Residus.
Pel que fa a la taxa del registre i recollida d'animals de companyia i també derivat de l'estudi de costos per una taxa exactament passa de les escombraries que està subjecta al fet que per normativa europea l'Ajuntament no hi pot i pot tenir pèrdues. El que fem és apujar el dret de tinença de gos 7,5 euros a 10 euros. Mantenim els 3 euros per la tinença de gat o fura, bàsicament per continuar incentivant el cens d'aquests animals, cosa que encara ara com ara està costant molt, essent obligatori per llei.
La taxa de recollida d'animals depenia de les hores que estaven en el dipòsit, tornem novament a única taxa de 100 euros.
Amb resposta al canvi que volem implantar cares el 2024, on una empresa realitzarà la recollida de gossos i altres animals, com senglars, ovelles.. pel fet que pel benestar animal creiem que ho ha de fer algú que disposa de vehicles adaptats , entén i sap com recollir animals, per evitar mossegades, moments de tensió .. Com malauradament hi ha hagut en moltes ocasions amb la policia local de Llagostera.
En l'ordenança fiscal general de gestió, inspecció i recaptació. s'elimina com una opció de pagament vàlida el xec. On les despeses bancàries on molt elevades per un mètode de pagament poc utilitzat en l'actualitat. La resta són correccions a nivell tècnic.

El grup municipal d'ERC va presentar una moció en referència al tancament de l'abocador de solius, el govern en conjunt hi vàrem votar en contra.
La preocupació pel tancament de l'abocador és totalment unànime per part de tots els grups polítics del consistori, compartit amb la ciutadania en general, però creiem que s'està treballant des del propi consorci conjuntament amb la resta de municipis que en formem part perquè la clausura i post clausura no repercuteixi en l'economia dels ciutadans i ciutadanes. Una moció sense sentit, quan en tot moment s'està informant a l'oposició dels passos seguits i els a seguir, les negociacions i converses amb l'agència catalana de residus, amb total transparència cara a l'oposició i tothom.
També es va quedar sobre la taula una moció de CUP-Alternativa per Llagostera en referència a l'habitatge per a joves, que treballarem conjuntament per dur-la en un proper ple. 

PSC Llagostera