Unes ordenances fiscals de contenció


El ple del mes d’octubre és tradicionalment el ple d’aprovació de les noves ordenances fiscals. Un ple que sol tenir un guió amb poques sorpreses, més quan es proposa un increment d’impostos i taxes. El govern hi vota a favor i l’oposició en contra. És evident que a ningú li agrada augmentar la pressió fiscal a la ciutadania, però és necessari si volem continuar prestant uns serveis de qualitat. Necessitem més recursos si volem millorar la neteja i manteniment de l’espai públic, la percepció de seguretat, incrementar l’oferta cultural i esportiva, o tenir unes instal·lacions municipals en condicions òptimes. Durant els darrers anys hem viscut un fort increment dels costos dels béns i serveis en general, i dels subministraments en particular. També un augment important dels costos salarials de l’Ajuntament. Tot això amb l’afegit d’una congelació del tipus de gravamen de l’IBI des de l’exercici 2020. 

Per a l’exercici 2024, des del govern hem aprovat un increment de l’IBI d’un 4,35% pel que fa als immobles urbans i del 3,70% en el cas dels immobles rústics. Creiem que és un increment assumible, i que s’assimila a la mitjana d’augment de la nostra província. L’altra modificació important pel que fa a l’IBI es refereix a la bonificació per a la instal·lació de plaques solars. Actualment es bonifica un 50% de la quota íntegra els primers 5 anys i un 25% els 5 anys següents. En total, 10 anys de bonificació. Aquest segon tram és el que a partir del 2024 es deixarà de bonificar. Creiem que fer-ho un 50% durant 5 anys ja suposa un incentiu molt important. De fet, ens continuarà situant a la franja més alta dels municipis de tot Catalunya, i afectarà només a les noves instal·lacions. Aquesta modificació suposa també per a l’Ajuntament evitar una reducció constant del padró de l’IBI que només seria compensable amb nous augments generalitzats.

Pel que fa a la taxa per recollida i tractament d’escombraries, l’increment pel 2024 serà del 9%. En aquest cas la raó és ben coneguda. La clausura de l’abocador de Solius ha generat sobrecostos en el transport de les escombraries a d’altres abocadors més llunyans. A més, ha vingut acompanyat d’un augment del cànon de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Val a dir que si podem estar parlant d’aquest increment i no d’un 20% o fins i tot del 50% tal i com ha passat en municipis del nostre entorn és gràcies a la bona feina que s’està fent des de fa molts anys, on Llagostera ha aconseguit taxes molt altes en la recollida selectiva. Tot això ens ha d’animar a continuar millorant en el tractament dels nostres residus per un costat, i a fer valer aquesta bona feina en les negociacions amb l’ARC perquè sigui aquesta qui assumeixi tots els costos derivats de la clausura de l’abocador de Solius.

Precisament sobre el futur de l’abocador de Solius, el grup municipal d’Esquerra va presentar una moció on, entre d’altres, es demanava fer una audiència pública, contractar un gerent o convocar una consulta sobre la planta de compostatge, quan encara no tenim cap concreció al respecte. Si tenim alguna posició de força actualment és gràcies a la unitat d’acció de tots els municipis que formem part del Consorci. No creiem que sigui beneficiós que cada municipi adopti compromisos fora d’aquest consens. És per això que el nostre vot va ser en contra.

En aquest ple també es van presentar dues mocions de la Cup-Alternativa. Una sobre el desenvolupament d’un projecte municipal de lloguer per a joves, que va quedar sobre la taula pendent de poder discutir en un proper ple. Compartim el fons i objectius de la moció, però veiem molt difícil donar compliment als acords que es proposen en el terminis plantejats. No volem aprovar una moció quan sabem que el seu compliment és francament complicat, per això ens vam emplaçar a poder-la negociar amb més temps.

La segona moció, per a la resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina, va ser aprovada per unanimitat. Tal i com vam manifestar al ple, en alguns aspectes tindríem matisos a fer, però compartim els acords que planteja la moció: solidaritat amb totes les víctimes innocents, exigència d’un alto al foc, i implicació en l’ajut humanitari i en la resolució pacífica i definitiva del conflicte.

Junts per Llagostera