Unes ordenances mal plantejades

Grup Municipal d'ERC

Com cada mes d’octubre, el ple de Llagostera debat les ordenances fiscals. Aquests darrers anys el govern del qual formàvem part va decidir no apujar impostos ateses la crisi provocada per la COVID i la inflació generada per la guerra d’Ucraïna. L’objectiu era no afectar, encara més, les famílies i els negocis llagosterencs. L’actual govern format per Junts i el PSC ha decidit anar en direcció contrària i apujar molts dels gravàmens municipals.

El principal impost que gestiona l’Ajuntament és l’IBI, Impost sobre Béns Immobles, que a proposta de l’equip de govern pujarà per al 2024 un 4,3% per les finques urbanes i un 3,7% en les rústiques. Nosaltres no defensem un política de contenció fiscal, però sí que pensem que el context en qual es prenen les decisions s’han de tenir en compte.

Aplicar una pujada tant alta de l’IBI al mateix moment que el tancament de Solius provoca un augment de la tasca d’escombraries en un 9%, ens sembla excessiu. Si calia apujar l’IBI s’hauria d’haver plantejat de forma progressiva en diferents anualitats, per no afectar de forma tan important els contribuents. És cert que l’ajuntament necessita recursos per fer les inversions previstes, però també és cert que a moltes famílies els costa arribar a finals de mes i, per solidaritat amb elles, caldria frenar la despesa de l’ajuntament ajornant inversions que no afecten el dia a dia, si cal.

Per altra banda vam trobar a faltar a les ordenances la modificació de la taxa de terrasses, ja que actualment la que hi ha aprovada té un error de càlcul i és excessiva. En una reunió amb representants de tots els grups i el gremi de bars i restaurants de Llagostera ens vam comprometre a incloure-ho a les modificacions de les ordenances, però no s’ha fet la feina. Tot i que alguns membres de l’actual equip de govern n’eren conscients d’aquesta necessitat de rebaixar la taxa, no s’ha aprofitat el moment de revisar les ordenances per tenir-ho actualitzat de cara al mes de gener. Esperem que el comentari que vam fer al ple serveixi perquè ho portin al més aviat possible.

Finalment, la darrera modificació que ens ha preocupat molt ha estat l’eliminació de part de les bonificacions per a la instal·lació de plaques solars. Pensem que aquesta decisió no ajuda a la transició energètica i que va en contra del que s’està plantejant des d’altres administracions i el que recomanen els experts.

Per tot el que acabem d’exposar vam decidir votar en contra de la modificació de les ordenances, ja que pensem que no s’han plantejat correctament. No s’ha tingut en compte el context econòmic actual, ni el compromís amb el sector de la restauració i no s’ha encertat en la eliminació d’algunes bonificacions.

Solius, un problema que ve de lluny

El nostre grup va presentar per aquest ple una moció en què e es parlava del complex de Solius i de la complicada situació que ha provocat la sentència judicial que n’obliga el tancament. La gestió del Consorci, amb permisos mediambientals inexistents i amb obres realitzades sense els corresponents permisos, ens ha portat fins a la situació actual.

Els punts que proposàvem aprovar al ple anaven en la defensa dels nostres interessos com a poble. Per un costat demanàvem que l’Agència de Residus assumís la seva responsabilitat en els costos de postclausura, però també que es fes un càlcul de les aportacions històriques que hi ha fet els diferents pobles del Consorci. Pensem que a Llagostera s’han fet bé les coses, amb un índex de reciclatge molt elevat que ha provocat que les aportacions de la fracció de resta hagin estat molt més baixes que altres pobles sense recollida porta a porta i sense cap voluntat d’aplicar una bona política de reciclatge. No seria just, cas que al final l’Agència de Residus no s’avingués a assumir els costos en la seva totalitat, que Llagostera hagués de pagar el mateix que els altres pobles que no han “fet la feina”.

Finalment també demanàvem que es fes una audiència pública on s’exposés com s’havia arribat aquesta situació i quines eren les possibles solucions al conflicte. I lligat en aquest punt, també  plantejàvem una consulta a la ciutadania sobre una eventual nova planta de compostatge dins el complex que podria sufragar part dels costos de tancament. Llagostera té una història de lluites al voltant de la realitat de Solius, i creiem que cal ser al màxim de transparents i escoltar el poble en aquest terreny.

Agraïm que el grup de CUP-Alternativa votés a favor de la nostra moció però lamentem que els partits que formen el govern, PSC i Junts, decidissin votar-hi en contra i per tant rebutjar la moció. Els arguments que van esgrimir és que, tot i estar d’acord en els punts, ja s’hi estava treballant. Tot i que, segons sembla, no tindrem ni audiència pública ni consulta. Una mala notícia per la transparència i la participació ciutadana. 

Grup Municipal d'ERC