Sobre l’augment d’impostos, l’habitatge per a joves i la solidaritat local amb Palestina

Grup Municipal de CUP-ALL

El ple d’octubre va ser intens, amb diferents qüestions ben rellevants políticament. En destaquem tres: la modificació de les ordenances fiscals pel 2024 i les dues mocions que la CUP-Alternativa vam presentar-hi.

Pel que fa a la modificació de les ordenances, les clares protagonistes del dia, el govern de Junts i PSC augmenta la taxa d’escombraries (un 9%) i l’IBI (un 4,35% en urbana i un 3,7% en rústica), alhora que redueix bonificacions diverses com les relatives a energies renovables, baixos ingressos o cotxes antics. L’augment de la taxa d’escombraries causat pel tancament de Solius era un fet anunciat i, gràcies a la bona feina feta durant molts anys en selecció de residus, molt menor que en altres municipis de l’entorn. Tanmateix no deixa de ser un augment molt significatiu i és per això que no podem compartir que s’hagi fet coincidir amb un augment de l’IBI com el que s’aplica, que entenem que es podria haver posposat (tot i el costum general d’augmentar impostos el primer any de mandat, el més allunyat de les pròximes eleccions). Nosaltres en cap cas ens oposem a actualitzar els impostos quan és necessari, però pensem que en un context com l’actual, amb un empobriment significatiu i sostingut de la majoria social, es podria haver evitat aquesta coincidència. Com vam recordar al ple, fa 4 anys l’augment de l’IBI (molt similar al que aprova el nou govern) va ser criticat amb duresa, tot i que en aquell cas es va acompanyar de noves i importants bonificacions i mesures socials i mediambientals en el conjunt d’ordenances (ara passa al revés: aquestes també es retallen). Fer demagògia i frivolitzar en qüestió de recaptació és tan senzill com contraproduent per al bé comú, i nosaltres no ho farem, però per tot el que exposem el nostre vot va ser contrari a la modificació.

Al ple també vam aportar-hi dues mocions pròpies. La primera, per al desenvolupament d’un projecte municipal d’habitatge de lloguer per a gent jove; un punt molt rellevant del nostre programa. Tot i ser un punt compartit en els programes, Junts-PSC van manifestar la intenció de votar-hi en contra perquè els acords preveien convocar el Consell de Joventut i crear una partida al pressupost de 2024, al·legant també falta de temps per haver-ho pogut parlar. D’entrada, ens semblen condicions bàsiques: el Pla de Joventut vigent no només estableix el rol actiu que aquest ha de tenir en tota política que afecti directament els joves, sinó que ens sembla una magnífica oportunitat per activar-lo i propiciar la participació juvenil. Encara més, resulta evident que si es té intenció d’impulsar un projecte com aquest, cal preveure’l al pressupost. Malgrat tot això, i davant la possibilitat de buscar un possible consens amb temps, vam proposar i acordar de deixar la moció sobre la taula per a un proper ple. En continuarem informant.

Per altra banda i davant el genocidi impune que ja fa un mes que l’Estat d’Israel està perpetrant a la Franja de Gaza, vam presentar una moció per a la resolució pacífica del conflicte Israel-Palestina. Amb l’aprovació per unanimitat, Llagostera es mostra solidària amb la causa per l’alliberament del poble palestí i amb totes les víctimes innocents del conflicte, així com es posiciona per l’alto el foc d’Israel i la intervenció internacional contra els seus crims. En un context en què sembla haver-se normalitzat la complicitat amb actes clarament abominables, celebrem especialment aquesta unanimitat, així com la unitat en la convocatòria que vam dur a terme la setmana passada davant l’Ajuntament.

Grup Municipal de CUP-ALL