Crònica del ple del mes de març 2023


El Ple Ordinari es va celebrar aquest dimecres 29 de març presencialment a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Abans de començar el ple, l'alcalde, en nom d'ERC Llagostera, la Cup Alternativa Llagostera i Junts per Llagostera, va lamentar i va denunciar la detenció de l'eurodiputada Clara Ponsatí, com un capítol més de la repressió de l'estat espanyol cap als interessos legítims d'una gran part de la població catalana.

Es va aprovar per unanimitat l'acta de la sessió anterior amb la incorporació de les esmenes de Junts per Llagostera. I es va donar compte del Pla anual de control financer de l'any 2023.

En primer lloc, es va aprovar l'establiment del servei municipal d'estacionament regulat de vehicles en zona blava, amb els vots a favor d'ERC Llagostera, la Cup Alternativa Llagostera i PSC per Llagostera, i el vot en contra de Junts per Llagostera.

A continuació es va aprovar inicialment i per unanimitat, el projecte d'execució per a la canalització d'aigua potable des del dipòsit de can Pinet fins a la urbanització Selva Brava. Com també, per unanimitat, es va aprovar de manera inicial el projecte constructiu de les obres de connexió de l'abastament d'aigua potable de la urbanització Font Bona des del dipòsit de Selva Brava.

El regidor d'Hisenda Jordi Casas es va donar per assabentat de la liquidació del pressupost general de l'any 2022.

Llavors es va aprovar amb els vots d'ERC Llagostera, la Cup Alternativa Llagostera i PSC per Llagostera, i el vot en contra de Junts per Llagostera, la modificació de crèdit 01/2023 per a suplementar diverses partides del pressupost municipal.

Es va aprovar per unanimitat la modificació de crèdit extraordinari per a la canalització d'aigua, la modificació de crèdit extraordinari per a subvencions i la modificació de crèdit per a la intervenció arqueològica al Castell de Montagut.

Abans de començar amb les intervencions dels regidors es va donar compte de les resolucions de l'Alcaldia i d'acords de la Junta de Govern Local.

Primerament, va agafar la paraula la regidora Anna Vinyes. Va comentar que aquest dilluns 27 de març es van iniciar els tallers de memòria. Aquests es faran cada dilluns fins al 19 de juny al local social. Per més informació podeu fer clic aquí

Va seguir explicant que el divendres passat es va celebrar un Ple amb joves de la Fundació Ramón Noguera. Aquests van exposar queixes i propostes de millora per espais i serveis del municipi. També hi van assistir els representants dels diferents grups municipals.

Vinyes va continuar anunciant que des de l'Àrea de Drets Socials i amb dues entitats s'ha impulsat MERAKI, un projecte de mentoria social. Les famílies mentores poden donar suport a famílies en situació d'exclusió social o nouvingudes. Podeu trobar més informació aquí

Va agafar el torn de paraula el regidor de Medi Ambient, Jordi Casas, que va recordar que estem en estat d'excepcionalitat per sequera. Aquest fet comporta limitacions en l'ús d'aigua i sancions en cas d'incompliment. L'Ajuntament ha pres mesures en qüestions com el reg i la neteja. Aprofita per agrair els esforços a la ciutadania.

Seguint amb Medi Ambient, Casas va destacar que hem optat a una subvenció de l'Agència de Residus pel foment de la recollida selectiva. S'opta per una subvenció de 78.700 euros amb despeses ja executades o previstes per a aquest exercici.

El regidor continua comentant que per necessitats del servei, es va suspendre l'atenció presencial de l'oficina de Medi Ambient durant la setmana passada. Des d'aquesta setmana, els dies d'atenció queden fixats en dijous de 10-13h i hores convingudes.

Per anar acabant, Casas fa esment a l'exposició itinerant 'Reciclatge de metalls. No hi ha alternativa', d'Ecologistes en Acció a la deixalleria municipal que es podrà visitar fins al 6 d'abril. Aquí hi podeu trobar més informació. 

Finament, Casas va explicar que el 17 de març va tenir lloc la presentació del Projecte Gat a alimentadors de gats de carrer. Aquest projecte és un pas endavant per a una millor atenció i control d'aquests animals, partint del treball conjunt entre actors implicats.

Va arribar la intervenció del regidor de Cultura, Enric Ramionet que va fer bona valoració de l'Arrima't d'enguany gràcies a la qualitat de l'oferta i l'acollida del públic. Com també a la incorporació d'activitats procedents d'entitats com la del Casino.

Va seguir anunciant que es presentarà el llibre "Trenta-set cartes i sis poemes d'amor" de Pilar Francès el pròxim 14 d'abril a les 19.30h a la sala de plens. Podeu trobar més informació aquí

Ramionet va parlar d'algunes novetats de Sant Jordi. En primer lloc, el farà el lliurament dels premis de les categories Juvenil i Adulta de la XXVIII edició dels premis literaris Arannà. En segon lloc, tindrà lloc el recital poètic de Bajoques pebrines i la presentació del llibre "Destí: Llagostera".

Finalment, va comentar que s'instal·laran casetes de fusta a la plaça i que hi haurà parades de llibres i roses dels centres educatius i entitats.

Abans de passar als temes d'Habitatge, el regidor va dir que les inscripcions al casal de Setmana Santa han tingut més inscrits que mai: 40 nens i nenes.

Pel que fa a Habitatge, Ramionet va explicar que els 16 habitatges per a majors de 60 anys de la Fundació Patronat Santa Creu estan ja a la darrera fase. Probablement estaran llestos al juny. Els interessats es poden adreçar directament al patronat o l'Oficina d'Habitatge.

La regidora Glòria Malagón va començar la seva intervenció explicant que per la sequera i les restriccions no s'engegaran els recs de les zones públiques i només es regarà per supervivència els arbres i plantes que calgui amb regadora o galleda. També que la neteja viària serà en sec.

A continuació, la regidora d'Educació i Joventut, Sílvia Fà va explicar que es va reunir amb la taula de tècnics per coordinar accions del Pla Joventut. I també va comentar que es va dur a terme la pintada del mural del 8M i el torneig de ping-pong.

Llavors, la regidora va explicar que havia participat en la trobada de municipis 360 on es van exposar les pràctiques més exitoses a Llagostera. Podeu trobar més informació aquí.

Aquest últim mes també ha estat centrat en la promoció de l'ús de la llengua amb el repte 21dies del Consorci per a la Normalització Lingüística de Girona, va subratllar Sílvia Fà. També amb l'espectacle "Quan parles fas màgia" amb Eduard Juanola per promocionar el Voluntariat per la Llengua.

Fà va explicar que el consell d'infants s'encarregarà de l'organització de la festa amb inflables de la piscina. I que ben aviat s'escolliran els inflables i es farà el cartell.

Una de les altres activitats que va destacar Fà va ser l'èxit de la cursa de la dona i la marxa Amb Pas Ferm que va agrupar uns 550 participants. A més, Llagostera acollirà el MICFootball al camp de futbol.

Sílvia Fà va acabar la seva intervenció explicant que ben aviat es publicaran les bases de la licitació per a la gestió del bar de La Canyera.

En penúltim lloc, va agafar la paraula el regidor de Promoció Econòmica, Eduard Díaz que va destacar la bona acollida de la tercera edició de l'Atapa't, impulsat des de Llagostera activa amb la participació de diversos establiments durant aquest cap de setmana.

També va explicar que Llagostera ha revalidat el segell l'Inforparticipa amb el 100% dels indicadors i que ha rebut el premi extraordinari de la UAB que avalua la Transparència i el Bon Govern dels ajuntaments, diputacions i consells comarcals.

Pel que fa a Festes, Díaz va apuntar que un any més el Festival Espurnes comptarà amb el suport de l'Ajuntament. Finalment, Díaz va avançar que el proper 23 d'abril hi ha prevista la presentació de la Taula de convivència i el civisme a l'espai públic. Una iniciativa per millorar les relacions comunitàries i reforçar el teixit social i participatiu del municipi.

Per acabar, l'alcalde Antoni Navarro va comentar que el proper 22 d'abril hi ha prevista una jornada de portes obertes en família a la Residència Josep Baulida.

També va recordar que amb motiu de l'estat d'excepcionalitat per sequera extrema s'han adoptat un seguit de mesures i restriccions recollides en aquest BAN.

Llavors va explicar que avui, dijous 30 de març un equip de TV3 s'ha desplaçat fins a Llagostera per tractar el problema de les constants fuites d'aigua a la conducció de Rec Madral. Es segueix requerint a l'empresa que hi posi solució i s'ha posat en coneixement de l'ACA que és qui té competència.

Finalment, l'alcalde recorda que aquesta nit es farà l'acte de balanç del pacte de govern 2019 - 2023. Serà a les 20h al Local Social de la Caixa.