Exposició itinerant “No hi ha alternativa. És el moment del reciclatge de metalls!”, d’Ecologistes en Acció

Exposició itinerant “No hi ha alternativa. És el moment del reciclatge de metalls!”, d’Ecologistes en Acció

La demanda creixent de metalls, fortament vinculada per les actuals polítiques de transició ecològica, ha portat a iniciar multitud de projectes arreu del món. També a l’estat espanyol.  El Banc Mundial (2021) preveu un augment de la demanda de liti i cobalt del 500% entre 2018 i 2050 i del níquel en un 100%. Per al coure es preveu extreure’n tant en els pròxims 30 anys com en els 7.000 anteriors.

L’extracció minera genera un gran impacte ambiental i social. A la UE, els residus miners ja són la segona principal font de residus: cada any s’extreuen uns 150.000 milions de tones de roques que generen, entre d’altres residus, 13.000 milions de tones de llots.

L’any passat, l’organització Ecologistes en Acció va publicar l’informe “Reciclatge de metalls, l’alternativa a la mineria”, que analitza i compara la disponibilitat de metalls a l’estat espanyol mitjançant la mineria o el reciclatge, així com l’impacte ambiental i econòmic d’ambdues possibilitats. Tenint en compte projectes miners per l’extracció de coure i or i calculant les quantitats per reciclar contingudes en l’estoc estatal de bateries, vehicles i aparells electrònics, es conclou que la demanda estatal prevista per a la fabricació de tecnologies de transició s’hi veu superada amb un 5.813,3% en el cas del coure i un 137,5% en el de l’or... I és que la concentració d’algunes materials en residus tecnològics supera amb escreix la dels jaciments minerals. En el cas d’un telèfon mòbil intel·ligent, l’or s’hi troba 100 vegades més concentrat que a les mines de major llei.

És per això que Ecologistes en Acció s’oposa als projectes miners previstos, i reclama l’impuls d’una indústria del reciclatge de metalls que superi el model extractivista. L’exposició itinerant que ens cedeixen té per objectiu difondre coneixements sobre l’àmbit i conscienciar la ciutadania dels problemes que suposa la necessitat d’aquests materials i les oportunitats de potenciar-ne el reciclatge. 

Us convidem a visitar l’exposició del dissabte 25 de març al dimecres 5 d’abril, a la deixalleria municipal de Llagostera (c/ Migjorn, 7) durant el seu horari d’obertura (de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h; i diumenge de 9h a 13h). I també us animem, si teniu residus tecnològics a casa, a aprofitar per dur-los a la deixalleria.