Crònica del ple de gener 2023


El Ple Ordinari es va celebrar aquest dimecres 25 de gener presencialment a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

No es va poder aprovar l’acta de la sessió anterior a l'espera d'incorporar unes esmenes.

En primer lloc, es van aprovar els nous coeficients de l’Ordenança de l’IIVTNU (Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana) per a l’any 2023 amb el vot contrari de Junts per Llagostera. I seguidament, es va aprovar l'adhesió a l'acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona celebrat el 22 de desembre de 2022 referent a l'aprovació de la guia per a l'aplicació dels criteris comptables i de les normes de valoració dels elements de l'immobilitzat.

A continuació, es va aprovar el Pla d’Igualtat amb la incorporació d'una esmena compartida amb tots els grups. Com també es va aprovar el Pla de verificació de les activitats del municipi de Llagostera (2023 – 2026).

Abans de passar a les intervencions dels regidors, el secretari va assabentar de les resolucions de l’Alcaldia i d’acords de la Junta de Govern Local.

La primera en intervenir va ser la regidora Anna Vinyes explicant que, un cop aprovat el Pla d’Igualtat ja s'està redactant el protocol contra assetjament sexual o per raó de gènere, identitat o orientació sexual. Aquest serà adreçat al personal de l'Ajuntament per poder detectar aquestes situacions i abordar-les. Vinyes va continuar apuntant que s’ha iniciat conjuntament amb Caritas el projecte “En bona companyia” a través de voluntaris que fan acompanyament a les persones grans soles i que tenen manca de xarxa social i familiar.

Va arribar la intervenció del regidor de Medi Ambient, Jordi Casas que va explicar que durant alguns dies d’aquest mes s’ha tingut coneixement d’algunes incidències en el servei porta a porta. Van ser degudes a un canvi de personal i una baixa. La situació ja està resolta. I pel que fa a la problemàtica dels gats de carrer, Casas va informar que està en contacte amb Gats 108 i recentment s’ha reunit amb Fundació Fauna, que donarà suport a l’Ajuntament i a les entitats per una millor gestió del control, esterilització i atenció d’aquests animals.

Seguint amb el benestar animal, Casas va comentar que aquest any el Consell Comarcal del Gironès licitarà un projecte de nova protectora d’animals. La construcció, prevista per 2024, permetrà fer-ne ús i deixar de dependre de la de Figueres.

Finalment, Casas va recordar que aquest dissabte hi ha prevista una nova matinal de recollida de deixalles a l’entorn de Llagostera de la mà del G.E. Bell Matí i la col·laboració de l’àrea de Medi Ambient Llagostera. I va animar a participar-hi.

Llavors, va arribar el torn del regidor de Cultura Enric Ramionet que va anunciar que es commemorarà el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació el pròxim 5 de febrer amb una ofrena floral, una xerrada de Salomó Marquès i un concert dels alumnes de l'Escola de Música del Casino.

Ramionet va continuar amb el tema del tancament de l’abocador de Solius i va dir que Llagostera haurà de modificar el destí del rebuig i aquest canvi tindrà efectes sobre el cost. I que confiem que el cost de la clausura l'assumeixi l'Agència de Residus. Va afegir que en les pròximes setmanes es mantindran reunions amb el director de l’Agència de Residus. Finalment, va destacar que Llagostera és un municipi exemplar pel que fa a la selecció de residus, per tant, l'aportació a Solius és molt menor que la d'altres poblacions.

La regidora Glòria Malagón va explicar que l'ajuntament ha arranjat i canviat el traçat del caminet que enllaça el Canigó amb el centre del poble. Aprofita per agrair als propietaris que durant tot aquest temps han permès el pas de vianants pels seus terrenys.

La regidora d’esporta va agafar el torn de paraula explicant que s'està treballant en la preparació de la III Cursa de la dona que serà el proper 12 de març amb la voluntat d’aplegar el màxim de gent possible i de començar a convertir-la en una tradició municipal. I va recordar que aquest dijous es farà la primera sessió del segon consell d’infants. Es tracta d'una aposta ferma per a fer pràctiques de democràcia i apropar les institucions als més joves de la població.

En l'àmbit educatiu, Sílvia Fà va destacar que s'ha iniciat la programació del segon cicle de xerrades d’educació i família. Enguany s'ha optat per fer la formació de Km0, volent així valorar les persones amb expertesa que ens són més properes.

També ha recordat que aquesta setmana es reparteixen les cartes a les famílies amb infants d’edat d’I2 per informar de la data de les jornades de portes obertes dels centres educatius de primària i la posterior preinscripció. Finalment pel que fa a l’àrea de joventut, Fà va informar que s’ha contactat i comencen a treballar una nova dinamitzadora i un tècnic de joventut.

El regidor de festes, Eduard Díaz, va començar la seva intervenció agraint públicament als voluntaris que van formar part de la Comissió de Reis el seu treball i els va felicitar per la magnífica cavalcada de Reis.

Pel que fa a participació ciutadana, Díaz va explica que a finals d'any va finalitzar el procés de creació del «Pacte per la convivència i el civisme a l’espai públic». Properament es donarà a conèixer públicament el seu funcionament i els membres escollits de la taula.

Díaz va recordar que la campanya "Aquest Nadal comprar a Llagostera, té premi!" continua en marxa. I que s’han repartit 339 targetes i que s’ha injectat un total de 67.630€ a l’economia local.

I abans d’acabar, el regidor va comentar que s'està treballant per tal de preparar el Carnaval que se celebrarà el 26 de febrer. I va recorda que les inscripcions a la Rua de Carnaval serà el dia 1 de febrer.

L’última intervenció va ser de l’alcalde Antoni Navarro que va informar sobre la reunió amb l'Agència Catalana de l’Aigua aconseguir més finançament per a la canonada de Font Bona i Selva Brava. Probablement, s'obtindran més diners, tenint en compte que ja hi ha el projecte redactat i amb possibilitats de licitar.

Navarro també va explicar que s'ha iniciat el procés per definir el pla funcional de la nova residència. Serà de forma participativa acompanyat d'una empresa especialitzada.

Finalment, l’alcalde informa que l'entrada d’accés al pàrquing del nucli antic pel carrer Girona es reobrirà de nou un cop fetes les actuacions necessàries. El vent havia fet caure uns rajols.