Interior demana la màxima col·laboració ciutadana davant les temperatures extremes dels pròxims dies i l'elevat risc d'incendis

Mapa pla alfa

El Departament d’Interior demana la màxima col·laboració ciutadana davant l’episodi de temperatures extremes que es preveu per als dies vinents, i també per l’elevat risc d’incendis forestals. 

Protecció Civil de la Generalitat va activar diumenge el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor per la previsió de temperatures extremes a partir de demà dimarts i que s’allargaran tota la setmana. 

A més, ahir a la tarda es va reunir el comitè tècnic del pla INFOCAT per analitzar l’alt risc d’incendi que afecta el territori i fer seguiment de la seva evolució per prendre les mesures necessàries, amb la intervenció de les diferents unitats operatives dels Departaments d’Interior, Salut i Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural. 

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu l’inici d’un episodi d’onada de calor avui dimarts i que tindrà una durada de diversos dies. També es preveu vent a les hores centrals del dia, que s’anirà reforçant amb els dies, i amb unes nits amb vent de terral i temperatures elevades. A més, es preveu una humitat relativa elevada, que generarà sensació de xafogor. La combinació de vent, elevades temperatures i manca de precipitacions genera l’escenari preocupant d’alt risc d’incendi. 

Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. Es recomana que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. 

Consells davant la calor

●Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos. 

●Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja declina. 

●Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’usual. 

●Igualment, és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre. 

●Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant. 

●Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat. 

●Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. 

●Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra. 

Prealerta pla INFOCAT de protecció Civil 

Protecció Civil també ha posat el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de Prealerta

Consells risc incendis 

Protecció Civil demana a la població extremar les precaucions en les activitats prop de zones boscoses, i que si s’observen columnes de fum o indicis d’un foc forestal truquin al telèfon d’emergències 112. 

Des de Protecció Civil també es recorda que està prohibit fer foc o executar activitats de risc prop del bosc com poden ser: generar i cremar restes vegetals; llançar petards o coets; fer treballs que generin guspires; fer fogueres o utilitzar barbacoes sense mataguspires. 

Quant als conductors, es recorda també que està prohibit llençar burilles enceses ni llumins encara que semblin apagats, ni caminant ni per la finestra del cotxe. 

Podeu trobar tots els consells de prevenció d’incendis forestals a interior.gencat.cat/incendisforestals 

Pla Alfa 

El cos d’Agents Rurals recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle. El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa del Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.