Crònica del ple del mes d'abril 2022


El Ple Ordinari es va celebrar aquest dimecres 27 d’abril presencialment a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

En primer lloc, es va aprovar l'acta de la sessió anterior.

Es va aprovar per unanimitat la modificació de crèdit n.1/2022 del Patronat Municipal Josep Baulida.

Es va aprovar per unanimitat la cessió gratuïta de la finca registral 2142 "Can Dorca" ubicada al sector PAU-2.

A continuació, el regidor de Cultura, Enric Ramionet, va explicar que l'adhesió al Pla de Serveis del Consell Comarcal del Gironès en matèria de gestió cultural permet disposar dels serveis relacionats amb recursos com l’Escola de Teatre, la Programació Teatral Escenaris o Al Gironès Llegim.

Seguidament, es va aprovar per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament al Pla de serveis del Consell Comarcal del Gironès en matèria de gestió cultural.

Es va aprovar la modificació de crèdit 3/2022 per suplements de crèdit amb els vots favorables de l'equip de govern, Esquerra Republicana de Catalunya Llagostera i la CUP Alternativa Llagostera. El PSC Llagostera i Junts per Llagostera es van abstenir. 

Es va aprovar inicialment per unanimitat la modificació puntual del POUM en l’àmbit industrial nord (SUD-11) amb l'objectiu de poder disposar de més sòl industrial al municipi i fer viable el seu desenvolupament.

Es va posar a debat la moció presentada pel grup de Junts per Llagostera per demanar l’adopció de mesures de suport i acollida de refugiats ucraïnesos que s’estan a Llagostera. La regidora Anna Viñas va fer alguns aclariments i va explicar totes les accions que s'han realitzat i s'estan duent a terme des de l'Àrea de Drets Socials i Acollida de l'Ajuntament. Va aprofitar per agrair la tasca del voluntariat. Viñas va considerar que moltes de les coses que es demanen a la moció ja s'estan fent o bé no pertoca a l'ajuntament al no tenir competències. Per aquest motiu, el vot de l'equip de govern va ser desfavorable. Finalment, la moció del grup Junts per Llagostera per demanar l’adopció de mesures de suport i acollida de refugiats ucraïnesos que s’estan a Llagostera no prospera. El PSC Llagostera es va abstenir.

Llavors, es va donar compte dels informes de control intern d’Intervenció de l’exercici 2021.

La regidora de feminisme, Anna Viñas, va explicar que s'ha iniciat el procés per la redacció del Pla d’Igualtat amb entrevistes i anàlisis de materials. S'han constituït tres grups focals: homes, dones i joves. Així, es descobriran les necessitats del municipi.

També va recordar que encara queden places pel taller d'autodefensa feminista.

El regidor de Medi Ambient, David Parron, va comentar que el pròxim dissabte 7 de maig se celebrarà el Clean Up Day, dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Es netejarà l’entorn de Llagostera. L’activitat començarà a les 9h del matí a la deixalleria, i hi haurà esmorzar per tots els participants. Col·laboren amb l’activitat el Bell Matí i la Societat de Caçadors. 

Prèviament, es durà a terme una neteja de l’entorn amb alguns cursos de l’IES Llagostera, també com a acció dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus el pròxim 4 de maig.

Finalment, David Parron va explicar que des de l'àrea de Medi Ambient s'han donat 550 boc'n'rolls a l'IES Llagostera perquè es reparteixin a tot l'alumnat i al professorat. Tal com es va fer a les dues escoles l'any 2020.

Pel que fa a Cultura, el regidor Enric Ramionet va destacar l'èxit de participació en el XXVII Concurs literari Sant Jordi amb més de 600 obres presentades: 25 adults, 82 juvenils, i 511 infantils, a més dels 527 en el Concurs de Punts de llibre. Aquí podeu consultar les obres guanyadores

Enric Ramionet va recordar que Llagostera acull l'exposició de l'artista Yoko Kataoka "Els colors i les formes que ens il·luminen la vida" del 30 d'abril al 28 de maig a la Sala Can Roure. Va convidar a tothom al vernissatge el pròxim 30 d'abril a les 19h. 

En relació a l’Escola d’Art Municipal Pere Mayol, Ramionet va anunciar que el pròxim dia 9 de maig començaran les inscripcions als Matins d’Art que aquest any es faran a l’IES. També va destacar que s'ha fet una reedició del llibre "Tintes Vegetals" de l'artista llagosterenca Lourdes Ral amb una tirada de 300 exemplars. La primera edició va ser un èxit i es van esgotar.

En l’àmbit d’Habitatge, Ramionet, va lamentar que 1,3 milions de persones viuen en exclusió residencial a Catalunya, segons l’informe INSOCAT de les Entitats Catalanes d’Acció Social, i que les dificultats per l’accés a l’habitatge a Llagostera són una tragèdia per a moltes famílies. I va afegir que les sentències del Tribunal Constitucional contra determinats articles del decret Llei català 37/2020 que obligava als grans tenidors a oferir lloguer social i va recordar els esforços que s’estan fent des de l'equip de govern a nivell local.

La regidora Glòria Malagón va explicar que la setmana passada Llagostera va rebre la visita del jurat de les Viles Florides i que s'espera mantenir les 3 flors o millorar la puntuació.

En matèria d'Educació, la regidora Sílvia Fà, va felicitar els estudiants de l’IES Llagostera i de primària que han quedat dins el 10% de les millors notes de Catalunya a les proves Cangur. Va felicitar també al professorat que els acompanya.

Sílvia Fà va lamentar que el Departament d’Educació ha concedit 5 nous cicles formatius i que la proposta de formació a Llagostera ha quedat desestimada malgrat tenir una valoració molt positiva. Va agrair la tasca de la direcció del centre i va dir que confia que l’any vinent es pugui concedir.

La regidora va explicar que s’ha obert el període per sol·licitar les beques per batxillerat i formació professional del Departament d’Educació. El termini finalitza el 12 de maig. Si algú necessita suport per demanar-les es pot posar en contacte amb la Casa de les Vídues de 15 a 19h.

Finalment, Sílvia Fà va recordar que el pròxim dissabte hi ha programada una nova Jam Session promoguda per un col·lectiu de joves del poble. Serà el pròxim 30 d'abril, a partir de les 19h a la plaça de la Llibertat.

La regidora d’Esporta, Sílvia Fà, va destacar l’èxit de la 2a Cursa de la Dona amb 278 participants. Va agrair la col·laboració dels voluntaris i dels fotògrafs que en van fer seguiment. Les fotografies s’han compartit a les xarxes socials de l’ajuntament.

Llavors, el regidor de festes Eduard Díaz va explicar que el Festival Espurnes arribarà a la 5a edició el pròxim 6 i 7 de maig. Es tracta de 12 hores de música, circ i activitats per a tota la família a Llagostera.

Va continuar afegint que ja tenen la preparació de la Festa Major de Llagostera en marxa. El personal de festes i la nova Comissió de festes estan treballant de valent perquè es pugui viure una festa major com les d'abans.

El regidor Díaz va destacar que Llagostera revalida el segell Info Participa amb el compliment del 100% dels indicadors en matèria de transparència i de qualitat de la comunicació pública dels ajuntaments. L’entrega de premis serà el proper 9 de maig a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'alcalde, Antoni Navarro, va explicar que aquest mes d’abril s’han iniciat les obres de reforma de l’edifici de la zona esportiva de la urbanització La Canyera. El projecte preveu millorar la zona de vestidors i condicionar la zona de bar per poder oferir aquest servei.

L'alcalde va explicar també que s'ha pogut cobrir la plaça de Tècnic d'Urbanisme, amb la qual cosa l'àmbit jurídic comença a agafar forma i ajudarà a desenvolupar projectes que fins ara estaven encallats per manca de personal.

Seguidament, va lamentar que després de frenar l’entrada de la Covid19 a la Residència Josep Baulida, malauradament aquest mes d'abril hi ha hagut un brot generalitzat, com ha passat a moltes residències del país, producte d’una major interacció amb les famílies. La situació ha estat delicada afectant residents i a personal. L’alcalde va agrair la predisposició dels treballadors a fer els canvis de torn i allargar la jornada per tal que els residents no quedessin desatesos. Un cop més, ha quedat demostrada la seva professionalitat

L'alcalde, Antoni Navarro, va lamentar la mort del Dr. Joan Rovira Berengueres, metge de la Residència geriàtrica Josep Baulida de Llagostera. Va morir el passat 10 d'abril als 69 anys a punt de jubilar-se.

Finalment, l'alcalde va felicitar la mestra llagosterenca Ruth Vert, que ha estat guardonada a la 25a edició dels premis de l’Associació Mestres 68 amb el premi Personal. El premi reconeix els mèrits pedagògics de la Ruth i la voluntat d’innovació per a la millora de l’escola.

El Ple es va poder seguir en directe per Llagostera Ràdio i pel Canal de You Tube de l'Ajuntament. Podeu recuperar-lo des d'aquí