Crònica del ple del mes de gener 2022


El Ple Ordinari es va celebrar aquest dimecres 26 de gener de manera telemàtica.

En primer lloc, es va aprovar l'acta de la sessió anterior.

Es va debatre l'aprovació del Pla Estratègic Educació 360 de Llagostera 2022-2025. La regidora d'educació, Silvia Fa, va exposar que el Pla Educatiu Local es fixa en definir les accions estratègiques per millorar i fer del nostre un poble encara més educador. Està fet des de la mirada d'Educació 360 que es vol aprofitar i fer créixer totes aquelles oportunitats eductives que ens dona el municipi més enllà de la formació reglada.

Al llarg del procés participatiu es fixen 3 prioritats eductives que esdevenen els eixos. En primer lloc, millorar i coordinar l'oferta d'activitats educatives en horari no lectiu. En segon lloc, impulsar la col·laboració entre agents educatius incorporant la diversitat de persones que hi ha al municipi. I, en tercer lloc, oferir activitats formatives al llarg de la vida.

Dins de cada un d'aquests eixos s'han fixat uns objectius estratègics i unes accions. D'aquests es detalla de cada acció: a qui va dirigit, la temporalització i els indicadors de seguiment i avaluació.

La regidora Silvia Fa va explicar la creació del Consell d'Infants Municipal i l'aprovació inicial del reglament que el regula. En relació amb el reglament del Consell d'Infants la regidora va apuntar que l'objectiu és incloure un dels col·lectius més oblidats en tot el que fa a la vida política. Doncs, l'educació en democràcia és essencial perquè aquesta pervisqui.

Amb el Consell d'Infants, es busca que els infants de Llagostera prenguin decisions sobre temes que s'executaran durant el curs escola.

Es va aprovar per unanimitat crear el Consell d'Infants Municipal i es va aprovar també inicialment el reglament que el regularà.

Seguidament, es va aprovar per unanimitat declarar la compatibilitat perquè el secretari municipal realitzi l'activitat d'advocacia per compte propi, amb efectes a partir de l'1 de febrer del 2022.

També es va aprovar per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de Llagostera a la declaració de Sabadell sobre la qualitat de l'aire, arran d'una moció presentada per Junts per Llagostera en el Ple de Llagostera del passat mes de novembre.

A continuació, es va posar a debat la moció de tots els grups municipals per a la instal·lació de llambordes Stolpersteine en record dels deportats a camps de concentració nazis.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Enric Ramionet, va explicar que la moció es presenta en el context dels actes que aquest any s'han organitzat per commemorar el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació el pròxim 5 de febrer.

Va afegir que més enllà de l'homenatge i el record als deportats llagosterencs, en aquests moments polítics en que la ultradreta creix arreu i a l'estat espanyol el neofeixisme és cada vegada més actiu a l'espai públic, és imprescindible crear espais de memòria. D'aquesta manera es fan presents els crims de la història i pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte. I a la vegada lluitar pels 3 grans eixos de la Memòria Històrica: Veritat, Justícia i Reparació.
Així doncs, es va aprovar per unanimitat la moció de tots els grups municipals per a la instal·lació de llambordes Stolpersteine en record dels deportats a camps de concentració nazis.

Es va donar compte de resolucions de l'Alcaldia i d'acords de la Junta de Govern Local i es van revisar els informes d'Alcaldia.

La regidora de drets socials, Anna Vinyas, va explicar que al febrer es començarà un nou projecte que es fa conjuntament Serveis Socials i el Consorci de Benestar Social per fer treball grupal amb famílies amb fills de 0 a 6 anys que presentin vulnerabilitat. Va comentar que s'ha reprès el servei del centre obert. En aquest moment estan atenent uns 30 infants dividits en grups.

I va recordar que el servei està obert cada tarda i es compaginen activitats que es fan a l'escola i als equipaments de Serveis Socials. Va subratllar que té molt bona rebuda tant per les mateixes famílies com pel professorat de les escoles.

Finalment, apunta que el desembre passat van finalitzar els tallers de memòria que el passat 2021 es van restringir per la Covid 19. Durant aquest any 2022, es faran 2 tallers al març, 2 tallers al setembre amb 10 places cadascun. Qualsevol persona major de 65 anys que estigui interessada a fer algun dels tallers, només cal que es dirigeixi a Serveis Socials.

El regidor de Medi Ambient, David Parron, va explicar que dissabte va tenir lloc una reunió informativa per explicar els canvis i millores en el sistema de recollida porta a porta que entraran en vigor el proper 31 de gener. Les urbanitzacions de: La Canyera La Mata Mont-rei s'incorporaran al sistema de recollida porta a porta, amb un nou calendari que s'establirà també al nucli i Llagostera Residencial. També, a partir del 31 de gener, els veïnats de: Cantallops Creu de Serra Mata Ganix Pocafarina s'incorporaran al sistema de recollida porta a porta però amb una freqüència de recollida diferent.

Entre les millores en va destacar la recollida de vidre port a porta i la retirada dels contenidors de vidre del carrer. El vidre es recollirà els dimarts directament dins del cubell blanc sense bossa. Des d'ahir els veïns residents a les noves zones que s'incorporen al porta a porta poden recollir els cubell i/o bujols de recollida selectiva.

El regidor va recordar que des d'ahir les persones usuàries de la deixalleria ja poden recollir les noves targetes. Són amb codi QR, no caldrà renovar-les anualment, i permetran un millor control dels residus que entren a la deixalleria.

Finalment, el regidor d'Hisenda, David Parron, va explicar que s'ha editat la nova guia de taxes, impostos i bonificacions 2022, amb el recull de novetats i bonificacions. Pròximament es rebrà a casa-

Enric Ramionet va celebrar la magnífica acollida de l'àlbum de cromos Llagostera, Patrimoni Cultural que es va presentar diumenge passat després de la II trobada d'urban sketchers, en la que hi van participar més de 40 dibuixants. Fruit d'una col·laboració entre l'Arxiu Municipal i l'Escola d'Art Pere Mayol, l'àlbum vol donar a conèixer elements del #patrimonilocal recreats, fonamentalment, a partir dels dibuixos que es van fer durant la I trobada i el taller organitzar per l'Escola d'Art.

El regidor va informar que els cromos per omplir l'àlbum s'aniran distribuint en els actes culturals.

Finalment, va anunciar que el cap de setmana del 12 i 13 de febrer, s'organitzen diversos actes amb motiu del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació. Es recupera l'ofrena floral als exiliats i represaliats pel franquisme el diumenge 13. També s'oferirà una xerrada de la historiadora i ex-presidenta de l'Amical de Mauthausen, Rosa Toran: "Els republicans: de l'exili als camps nazis".

Del 5 al 13 tindrà lloc l'exposició fotogràfica al Teatre Casino Llagosterenc titulada "Àlbum Souvenir de l'Èxode Espanyol". Es tracta d'un recull d'imatges del reporter i fotògraf iugoslau Turai que il·lustren l'exili republicà de 1939.

La regidora Glòria Malagon, va explicar que un cop aprovat el pressupost ben aviat s'iniciaran els treballs d'arranjaments dels parcs infantils pendents. També hi ha previst canviar alguns bancs i papereres del poble i posar dispensadors de bosses per a excrements de gossos en algunes zones.

El regidor de festes, Eduard Diaz, va valorar positivament la cavalcada de Reis, fent un agraïment a totes les persones, entitats i Comissió de Reis que ho han fet possible. En referència a la campanya "Aquest Nadal comprar a Llagostera té premi" el regidor de Promoció Econòmica, va declarar que es repartiran la meitat de les targetes disponibles. De cara a la pròxima edició es buscarà un sistema més senzill per tal d'arribar a més gent.

Pel que fa a la rua de Carnaval, s'està valorant amb les colles i els municipis veïns quan poder-la celebrar per adaptar-se a la situació epidemiològica i fer-la segura per tothom. La setmana vinent s'intentarà concretar-ne els detalls.

La regidora d'Educació, Silvia Fa, va fer un agraïment a la feina a les escoles perquè aquests dies estan essent molt durs amb motiu de la situació de la Covid19.

L'alcalde, Antoni Navarro, va afirmar que el proper 9 de febrer hi ha prevista una reunió amb els propietaris del sector del SUD 11 per intentar ampliar la zona industrial.

L'alcalde va informar també que s'ha procedit a l'encàrrec de l'estudi del Pla de Mobilitat de Llagostera.