El documental "Homes de fum" rememora la trobada a Suècia amb els carboners de les Gavarres


El pròxim diumenge 21 de novembre es projectarà el documental "Homes de fum" a les 18h al Teatre Casino Llagosterenc. Es tracta de la reedició vint anys després del llargmetratge documental del cineasta Antoni Martí que posa en valor la feina dels vells carboners de les Gavarres.

Ampliat i revisat, el documental és un testimoni que ensenya com l'última generació que practicava aquest ofici mil·lenari va viatjar fins a Gävleborg (Suècia) per tal d'intercanviar coneixements i pràctiques amb els carboners suecs.

Tal com apunta Martí al diari Punt Avui, es tracta d'un homenatge "als practicants d'un ofici que durant segles han treballat des de l'anonimat per tal de tenir un plat calent a taula i poder-nos escalfar a l'hivern".

La importància del bosc a Suècia va molt més enllà de la rellevància econòmica, forma part de la seva identitat. Durant l'estada es va tenir l'oportunitat de conèixer a fons la cultura tradicional dels carboners, que inclou música, llegendes, poesia i gastronomia. També com a les Gavarres, l'ofici de carboner va marcar una manera de viure, mirant el fum i vetllant la pila des de les barraques escampades a mig de bosc.

"Homes de fum" mostra, doncs, com carboners catalans i suecs van compartir i comparar les diferents tècniques de cocció d'un dels oficis més vells del món.