Episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya


Els nivells de partícules PM10 són elevats arreu i cal moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya.

La mesura es pren per causa dels nivells alts de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi durant el dia d’avui.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir, 21 d’octubre, ha estat superior al valor de 80 µg/m³ en més d’una estació de mesurament de la XVPCA i, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui.

La informació que es disposa sobre la qualitat de l’aire i la previsió meteorològica fan preveure una situació de risc de superació del llindar establert i, en conseqüència, per declarar episodi ambiental per partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

Reduir la generació i la resuspensió

L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.
Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
Utilitzar el cotxe compartit.
Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
Regular la climatització de les llars.
Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.