Final d'un curs escolar excepcional


Avui conclou el curs escolar 2019-2020, un dels més atípics que es recorden a causa del confinament per la COVID-19 i d'episodis meteorològics com el temporal Glòria. S'acaba en la data que estava previst i després d'haver fet un trimestre telemàtic, amb la incògnita de quan i com s'abordarà la tornada al setembre.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va anunciar el tancament dels centres educatius pel dia 13 de març. Des de llavors, la Llar d'Infants, les escoles, l'Institut i el Programa de Formació i Inserció s'han adaptat a la nova situació.

En el cas de les Llars d'Infants, aquest curs han tingut un total de 92 nens i nenes. El Carrilet va poder reobrir el dia 8 de juny, seguint les indicacions del Departament d'Educació. Es va fixar l'horari de matins de 9 a 13 h, sense servei de menjador, per a les famílies que no podien fer teletreball ni flexibilitzar horaris. En total, s'hi han acollit nou famílies que compleixen els requisits establerts i porten els seus fills a la llar actualment.

Pel que fa a l'Escola Lacustària, l'Escola Puig de les Cadiretes i l'Institut, des del Departament d'Educació es va proposar reprendre el curs telemàticament a partir del 3r trimestre, després de Setmana Santa. Escoles i Institut van abocar esforços per atendre els seus alumnes de la millor manera possible, donada la situació. A Llagostera, el Servei d'Educació i les escoles van fer coordinar-se per fer arribar material en paper a 110 infants d'educació infantil i primària que no tenien ni dispositiu ni connexió. Gràcies a l'ajuda d'una trentena de voluntaris, es van lliurar i recollir les activitats i, posteriorment, les van enviar per correu electrònic a les escoles.

Una tasca molt important, que ha servit per garantir que tots els alumnes tinguessin el material adequat per a les seves necessitats. 

A partir del mes de maig, el Departament d'Educació va fer arribar 66 kits de connectivitat (dispositius dels centres als quals es van incorporar dades) a infants i joves de Llagostera. També es van repartir 46 ordinadors a aquelles famílies que tenen connectivitat però no dispositiu. Per altra banda, l'empresa Adamo ha atès les peticions de connectivitat fetes per les escoles. Nou famílies gaudeixen de connexió a internet gràcies al projecte Adamo Ayuda, a través del qual s'ofereix internet a infants i joves de famílies en risc d'exclusió social durant la crisi de la COVID-19.

A partir del 2 de juny, es va decretar que les escoles i l'Institut podien obrir, segons indicacions del Departament d'Educació i després d'haver elaborat un Pla de reobertura propi. Durant aquest curs, les escoles han acollit un total de 826 alumnes, mentre que l'Institut n'ha tingut 468.

Finalment, el Programa de Formació i Inserció (PFI) ha tingut 15 alumnes. A partir del 13 de març van deixar d'assistir a la Casa de les Vídues i van continuar el curs telemàticament. Com no van poder portar a terme la formació en centres de treball, van elaborar un treball alternatiu.