2024, un pressupost ambiciós


El ple de pressupostos és un dels més importants del curs polític. Serveix per posar sobre la taula quin model de poble defensa cada grup, i és un bon moment per repassar i explicar quins objectius es marquen a curt, mitjà i llarg termini.

Per a nosaltres a més tenia encara una importància major. Presentàvem el primer pressupost del mandat després de setmanes de feina intensa per part de totes les regidories, fent compatibles el consolidar projectes i serveis ja iniciats, amb les prioritats marcades dins el pacte de govern 2023-2027. Així doncs, vam aprovar un pressupost pel 2024 l’import consolidat del qual ascendeix a 14.340.500 €, i que corresponen 12.812.000 € a l’Ajuntament i 1.815.500 € a la Residència Josep Baulida. 

Un pressupost que pel que fa a la Corporació representa respecte el 2023 un augment de més de 2,2M €, un 20% més aproximadament. Aquest doncs és un pressupost expansiu, que creix en despesa i en inversió, i que respon a la voluntat de l’equip de govern de posar unes bases sòlides per a l’assoliment dels compromisos marcats a l’inici del mandat. És evident però, que el primer any no podem afrontar-los tots. És per això que hem fet una contenció de la despesa corrent, marcada encara pels forts increments dels preus dels béns i serveis.

Entre els aspectes principals d’aquest pressupost podem destacar l’aportació a la Residència Josep Baulida, que ha d’ajudar a fer front al correcte funcionament del centre i que ascendeix a 287.000 €.

La dotació i promoció de noves places necessàries pel correcte funcionament de l’Ajuntament, centrant-nos sobretot a l’àrea de serveis generals, i que actualment presenta clares mancances. Aquesta és l’àrea que funciona com a motor de l’Ajuntament i creiem que cal reforçar-la. Creem per exemple una plaça de tècnic mitjà de subvencions i dotem econòmicament la creació d’altres places creades els últims mesos, com la d’un segon tècnic de recursos humans.

Sobre els ingressos, es contempla l’increment derivat de l’aprovació de les noves ordenances fiscals. Però és en el capítol 4 de transferències corrents on contemplem els augments més importants. El fons nacional de cooperació incrementa un 44,53% respecte els crèdits inicials del 2023. Això és degut a que es calcula la liquidació definitiva de la participació en els tributs de l’Estat en base a l’exercici 2022, que ha estat rècord degut als efectes de la inflació. De totes maneres, per prudència per si finalment aquest increment no es consolida, hem dotat un fons de contingència de 400.000 €. També incrementa un 30% el fons de cooperació de la Diputació de Girona, fins als 236.000 €.

Pel que fa a l’alienació d’inversions reals, es preveu la venda de diverses finques municipals i les dues màquines de neteja viària més antigues, per un valor total de 460.000 €.

El pressupost recull també diverses subvencions, destacant pel seu import la de l’Agència Catalana de l’Aigua per a la construcció de l’estació de tractament d’aigua potable del pou 13 i que ascendeix a 276.000 €.

Per últim, es preveu una possible concertació d’una operació de crèdit per valor de 1.257.350 € pel finançament de diverses inversions.

Precisament, el pressupost 2024 destina 2.159.350 € a inversions. Destaca per la seva importància la redacció del projecte de la nova residència, la construcció de la qual és una de les màximes prioritats de l’equip de govern. També preveiem l’adquisició de la finca annexa al Centre Cultural Casa de les Vídues, i que ha de servir per convertir aquest espai en un gran centre sociocultural per tot el municipi, però en especial per al nucli antic. Volem impulsar nous serveis i recursos educatius, socials i culturals, dotant de més espais polivalents l’escola d’art, l’espai jove i els recursos educatius, que actuïn també com un revulsiu dinamitzador del barri.

L’adquisició d’una nova màquina de neteja viària, l’execució del nou aparcament del sector PAU-2, l’ampliació i millora de les instal·lacions esportives o l’ampliació del parc públic d’habitatges, seran també una prioritat durant el 2024.

Pel que fa a les subvencions a les entitats socials, educatives, esportives i culturals, mantenim els imports concedits el 2023, i en millorem en algun cas degut a la realització d’activitats extraordinàries o la consolidació d’altres. El 2024 destinarem més de 200.000 € a les entitats del municipi.

Per últim, pel que fa a participació, volem destacar la recuperació dels Pressupostos Participatius com a eina de democràcia directa a l’hora de plantejar i escollir projectes d’inversió. Hi destinarem 40.000 €. Ben aviat obrirem el procés participatiu per tal que la ciutadania de Llagostera pugui decidir-ne la finalitat.

Junts per Llagostera