Un pressupost sense projecte i “mal continuista”


Aquest passat més de desembre es va portar a debat el pressupost per a l’any 2024 de l’Ajuntament de Llagostera. Aquest document és el més important de l’any i en ell s’hi poden veure les actuacions que el govern pretén executar però també, i això és important, el perfil polític del govern. Quan a finals del 2019 vam redactar el primer pressupost del passat mandat vam incloure qüestions que definien els dos grups redactors com les polítiques d’habitatge, la vehiculació dels pressupostos a través dels consells de participació o la clara aposta per un sistema de beques com mai hi havia hagut al nostre poble.

El pressupost que han presentat els grups de Junts i el PSC tenim la sensació que no és només un pressupost continuista, sinó que més aviat és un pressupost mal continuista. Agafa pràcticament les mateixes partides que hi havia anteriorment, manté tot el construït per nosaltres però no afronta els problemes i reptes que té Llagostera i que necessita treballar per tal de millorar com a poble.

Un augment d’ingressos general 

El govern espanyol ha augmentat per al 2024 de forma molt important, a Llagostera i a tots els pobles de l’estat, l’aportació econòmica. Això ha provocat que arribi a Llagostera gairebé 1 milió d’euro més que no pas l’any passat. 

I d’aquí sorgeix la nostra primera crítica als pressupostos del 2024. L’equip de govern tenia informació d’aquest augment extraordinari dels ingressos, ja que ho van anunciar a la ràdio ja fa setmanes. Per tant, es podia haver moderat la pujada massiva d’impostos i tributs que han aprovat per a l’any 2024. Nosaltres defensàvem una pujada progressiva dels impostos repartida en dos o tres anys per tal de no afectar tant sobtadament a les butxaques dels llagosterencs. Vam fer aquesta crítica al ple sense rebre cap explicació al fet que no tinguessin en compte la nostra proposta.

Per altra banda també ens va sorprendre molt veure com en el capítol d’ingressos van anunciar 200.000 euros provinents de les multes de tràfic. Fins ara aquesta xifra estava al voltant dels 100.000 euros i fins i tot pobles similars al nostre com Cassà de la Selva, també han aprovat els seus comptes amb 100.000 euros en concepte de multes. Penseu que per recaptar aquesta xifra la Policia Local hauria de posar 550 euros en multes cada dia. Veurem si l’any vinent serà un any especialment exigent a nivell de sancions, passant directament a la via recaptatòria i deixant de banda la conscienciació cívica.

Poc contingut polític en les despeses

Ja hem comentat que per a nosaltres aquest pressupost de Junts i el PSC no transmetia cap mena de perfil polític. La majoria de partides són idèntiques a les dissenyades per l’anterior govern. A part, però, del contingut polític en l’apartat de despeses de qualsevol pressupost hi trobem també totes aquelles partides que han de permetre un bon funcionament dels diferents equipaments i serveis municipals. 

Lamentablement aquí hem detectat algunes partides que objectivament són del tot insuficients. Un exemple són les partides de subministrament elèctric. Veiem com s’ha pressupostat 3.300 euros per l’Arxiu Municipal, quan a dia d’avui i a falta encara d’alguna factura fins a final d’any, s’han gastat 7.500 euros. A la Comissaria de Policia s’han pressupostat també 3.300 euros quan ja portem consumit 10.900. I aquest fet es repeteix també en les dependències d’administració general i en la Llar de Jubilats. Pensem que s’ha de ser més curós en la confecció del pressupost.

També volem parlar dels pressupostos participatius. Es recuperen els 40.000 euros en què la població podrà decidir a quina inversió van a parar. Ja hem explicat en moltes ocasions que nosaltres entenem diferent el que és la participació. Nosaltres vam decidir utilitzar els Consells per tal d’apropar la política a la gent. En vam crear de nous com el de pagès, el de promoció econòmica o el d’infants. I d’aquests en van sortir accions concretes com els tòtems del polígon industrial, la senyalització de la Ruta dels Molins o fins i tot les ampanyes de Nadal que tants diners deixen any rere any als nostres comerciants. L’actual equip de govern ja ens ha dit que eliminaran el Consell de Pagès o que el de Joves és molt complicat de convocar. De fet, abans de la redacció d’aquest pressupost no se n’ha celebrat pràcticament cap, allunyant per tant tota possibilitat de participació activa dels llagosterencs que integren els respectius consells. 

Nosaltres creiem en la participació directa i efectiva i pensem que no podem recular en aquest camp. Encara tenim molt camí per recórrer i el que no volem és que aquests 40.000 euros serveixin per dir que ja som participatius, i no avançar més en polítiques d’apropament a la ciutadania.

El govern elimina un policia de la plantilla

Un altre document que s’aprova en el ple de pressupostos és la plantilla i la relació de llocs de treball. El passat mandat es va ampliar la plantilla de l’ajuntament per tal de fer front a un dèficit de personal que era endèmic en el nostre ajuntament. En aquest cas es continua en aquesta línia, però de manera insuficient.

El que ens va sorprendre molt i de fet trobem inaudit en la història democràtica de Llagostera és que cap membre del govern va ser capaç de respondre les preguntes que vam plantejar al ple. El regidor de personal, que en aquest cas és també l’alcalde, no ens va saber respondre a preguntes sobre les diferents places que conformen la plantilla. La sensació que vam tenir en la seva resposta (que s’ho mirarien bé i ja ens dirien alguna cosa) és que l’oposició havíem treballat millor el document que no pas l’equip de govern que hi votava a favor.

I encara ens va sorprendre més quan després de preguntar-ho en tres ocasions diferents, l’Alcalde ens va confirmar que s’ha decidit eliminar una plaça de policia. És a dir, es redueix el nombre d’agents en un moment en què el nombre de robatoris ha augmentat moltíssim, i on el creixement demogràfic també ens hauria de portar ampliar la plantilla enlloc de reduir-la. No ho entenem, com tampoc no entenem que no es mantinguin compromisos adoptats amb la plantilla de policia local a l’anterior mandat i aprovat pel ple. Això no pot ajudar mai a millorar un clima que segons l’alcalde és complicat, per sorpresa nostra.

Una altra àrea que considerem que caldria reforçar seria la d’urbanisme. Els diferents projectes que volen dur a terme i els que han heretat de l’anterior mandat exigeixen una dedicació que amb la plantilla actual fa que la resposta als llagosterencs sigui massa lenta o que, com va dir l’alcalde, alguns temes s’estiguin endarrerint per excés de feina.

Inversions poc realistes i pocs recursos propis

Al llarg de les nostres intervencions durant la campanya electoral vam repetir en moltes ocasions que el principal repte que té Llagostera és augmentar els seus recursos propis. Això per exemple, es podria aconseguir seguint amb el desenvolupament del sector industrial SUD-11 que es va iniciar el passat mandat, i posteriorment el SUD-12.

El gran problema d’aquest pressupost és que no es destina ni un euro dels recursos propis a inversions. Totes es paguen amb la venta de patrimoni municipal, amb petites subvencions i amb un préstec d’1,2 milions d’euros. Penseu que, per posar un municipi de mida similar, Cassà de la Selva destina 900.000 euros de recursos propis a inversions, a Llagostera, repetim, ni un euro. Això es podria entendre en un moment de manca d’ingressos o d’urgències al pressupost,  però en un any en què hem tingut un augment d’ingressos tant elevat per part de l’Estat, és un error no destinar-ne una part a aquesta fi.

Això a la pràctica significa que tot el que recaptem es destina íntegrament a personal i despeses corrents. És a dir, que si no ens endeutem o ens arriben subvencions no serem capaços de poder realitzar ni una sola inversió. 

Aquest escenari, que a totes llums és greu, contrasta amb els diferents anuncis del govern de voler tirar endavant la construcció d’un nou geriàtric, l’ampliació del pavelló, la construcció d’una nau per la brigada o la compra de l’edifici annex de la Casa de les Vídues. I per altra banda, no apareix en aquest pressupost ni l’arranjament del Passeig Pompeu Fabra, ni el del carrer Girona, ni la continuació del desenvolupament del sector SUD-11, actuacions tan necessàries per al nostre poble.

Un pressupost sense model de poble

Tal i com heu pogut anar veient al llarg d’aquest text la sensació que tenim és que aquest és un pressupost sense ànima, en el qual no es pot distingir un model de poble ni tampoc quina és la prioritat per al futur del nostre poble. Veiem projectes nous, altres d’heretats, però cap ambició per caminar cap a un poble amb més recursos propis, ni a resoldre problemes com l’habitatge, per exemple. En definitiva un pressupost que, com hem anat repetint, és mal continuista i que és incapaç d’apuntar cap a aspectes clau que Llagostera necessita. 

Grup Municipal d'ERC