Treballant per a construir grans consensos


El govern del PSC i Junts ha arribat als 100 dies, la xifra que es sol donar a tots els nous governs com a període de gràcia. Durant aquests tres mesos hem pogut veure com el nou executiu ha anat enllestint els diferents projectes que el darrer govern vam deixar a punt per executar. Parlem de l’enderroc de Casa Blanca, dels accessos al mercat, els vestuaris de la policia entre altres actuacions. Ens n’alegrem que així sigui.

Però també ens han sorprès negativament alguns aspectes, tal i com hem exposat en aquest darrer ple. Fa dues setmanes vam demanar una reunió amb la Unió de Botiguers, per tal d’oferir-nos com a interlocutors i refermar el nostre compromís de treball conjunt amb tots ells, i ens va sobtar molt que ens expliquessin que el regidor de promoció econòmica Álex Maqueda (PSC) no havia tingut un moment per reunir-se amb ells, ni que fos informalment, per presentar-se com a nou responsable del desenvolupament local. Celebrem que després de la queixa que vam fer al ple aquesta situació s’hagi solucionat. L’èxit de Llagostera Activa radica en la col·laboració entre l’administració i els diferents agents econòmics del municipi.

La rotonda de Casablanca una necessitat per Llagostera

Com diem en el títol des d’Esquerra Llagostera volem treballar per construir grans consensos sobre temes cabdals per al futur de Llagostera. Alguns d’ells són molt coneguts com la residència geriàtrica, la necessitat de la qual compartim tots els grups, però n’hi ha molts altres. Com per exemple, la necessitat de solucionar un punt negre com és el de l’encreuament de Casablanca. Per això hem presentat una moció per tal de reclamar-ne a la Generalitat la construcció.

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera va aprovar el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal l’any 2003. Aquest POUM contemplava una futura rotonda a l’accés oest de la població (Zona Casablanca), que havien de pagar els impulsors del Sector Industrial SUD-11un cop aquest sector es desenvolupés. Però els elevats costos d’urbanització de la zona, entre altres raons per l’obligació que s’imposa de construir la rotonda que els projecte no tiri endavant. Per aquest motiu, l’Ajuntament, donada la manca endèmica de sòl industrial, es planteja el 2020 modificar el POUM deslliurant de la càrrega de la rotonda als futurs promotors del sector industrial.

El 12 de febrer de 2020, l’Alcalde del moment i l’arquitecte municipal demanen una reunió amb el Secretari d’Infraestructures. En aquesta reunió la Generalitat reconeix l’obligatorietat de fer-se càrrec de la construcció de la rotonda, però també manifesta la impossibilitat econòmica de  tirar endavant el projecte a curt termini, malgrat tenir-ne un projecte de l’execució.

El 27 d’abril de 2022, el ple de l’Ajuntament de Llagostera aprova la modificació del POUM pel que fa al SUD 11. En aquesta aprovació inicial s’aprova, entre altres punts:

“ - Treure de l’àmbit del sector la rotonda situada a l’oest del municipi ja que es tracta d’un sistema general i, per tant, la seva execució depèn de la Generalitat de Catalunya.
- Ajustar les dimensions de la rotonda prevista en el POUM a les característiques definides en el projecte redactat per la Generalitat.”

La moció que hem presentat en aquest ple demanava dues coses. Per un costat fer un front comú per iniciar converses amb la Conselleria de Territori involucrant activament tots els grups polítics en les diferents fases de negociació, i per l’altre que els diferents partits ens comprometéssim a demanar als nostres representants al Parlament que s’incorpori al Pressupost de la Generalitat de 2024, la partida necessària per fer efectiva la construcció de l’esmentada rotonda.

El nostre paper a l’ajuntament

El que acabem d’exposar marca la nostra voluntat de col·laboració. Estem absolutament convençuts que des de l’oposició es pot fer molt bona feina si mantenim un esperit de treball conjunt, de buscar consensos, de reconèixer els encerts de l’equip de govern quan hi siguin i de marcar aquells aspectes que creiem que cal millorar.

Grup Municipal d'ERC