Llagostera, a favor de la millora i la gestió pública del transport sanitari


Del ple de setembre en destaquem l’aprovació de la moció de Tècnics en Lluita (proposada per nosaltres i amb els vots a favor d’ERC, PSC i l’abstenció de Junts) per tal de donar suport a la proposició de llei que pretén que el Govern de la Generalitat internalitzi el servei de transport sanitari urgent i no urgent, actualment gestionat pel sector privat.

Segons la moció, de les més de 1300 ambulàncies que operen a Catalunya, més del 90% són gestionades per empreses multinacionals (la majoria estrangeres) que, com qualsevol empresa privada, prioritzen el guany de beneficis per davant del benestar de pacients/usuaris, dels drets dels treballadors i de l’excel·lència en els serveis pels quals són contractats. Així mateix, es recalquen nombrosos incompliments dels requisits establerts per concurs i un nul control per part de l’administració que, alhora, es veu abocada sovint a injeccions extra de diners.

La moció també detalla les circumstàncies del servei actual en matèria de transport sanitari, amb especial èmfasi en Llagostera i la seva zona. En destaca la dada (proporcionades pel SEM) que només un 23,7% dels casos el temps de resposta és inferior a 10 minuts en alertes de prioritat 0 (les més greus), o el fet que pacients de diàlisi, per exemple, es vegin obligats perpètuament a fer rutes interminables per accedir al centre hospitalari o a esperar llargues hores perquè un vehicle els torni a casa.

Celebrem el posicionament del ple, malgrat que un cop més Junts fes valer el seu posicionament reticent (i que no podem atribuir a altra cosa que al biaix ideològic) a la gestió pública dels serveis bàsics.

Igualment, també destaquem el posicionament unànime per a reivindicar al Govern l’execució de la rotonda de Casablanca, gràcies a una moció d’ERC. Sens dubte, es tracta d’un punt negre que requereix soolucionar-se com abans millor.

Finalment, cal destacar que el ple va comptar amb nombroses preguntes de l’oposició en el torn de precs i preguntes, coincidint amb el compliment dels 100 primers dies del nou equip de govern. En el nostre cas, vam preguntar per moltes i vàries qüestions: sobre l’endarreriment en l’aplicació de projectes del Pla d’Igualtat, la supressió del cicle ‘Revoltes d’Octubre’, neteja viària, seguretat, habitatge, món rural... De les respostes, ens va resultar especialment rellevant el contrast entre afirmacions i posicionaments que s’havien fet des de l’oposició i en campanya i les que es fan ara des del govern. També, inconcrecions fefaents sobre el futur de la zona blava (en procés de remunicipalització), els terminis per a disposar de l’urgent nova direcció de la residència (el juliol s’havia aprovat de cobrir amb un càrrec de confiança, opció de la qual el govern finalment s’ha fet enrere) o sobre la millora promesa de comunicació amb els veïnats de pagès. Continuarem pendents, i amb actitud propositiva, sobre totes aquestes qüestions.

Grup Municipal de CUP-ALL