Salut

Façana del CAP de Llagostera

L‘Ajuntament ha de vetllar per la salut i el benestar de les persones que viuen al municipi. Amb aquesta finalitat ha impulsat diferents accions, com la creació del Consell Municipal de la Salut, un òrgan de participació ciutadana que treballa per solucionar les mancances i deficiències sanitàries que pateix Llagostera i pressionar a l‘administració competent.

El refredat i la grip

El refredat i la grip

El refredat i la grip són malalties provocades per virus. Per prevenir el refredat i la grip, des del CAP de Llagostera es recomana que seguiu aquest consells.

20 de desembre de 2017

Els antibiòtics i la faringitis en infants

Els antibiòtics i la faringitis en infants

Els nens i nenes amb faringitis no haurien de prendre antibiòtics en infeccions que no estiguin causades per bacteris. Amplia informació

7 de novembre de 2016

El rentat de mans

El rentat de mans

.

A partir de 3 d‘octubre caldrà trucar al 061 per a qualsevol urgència de salut

A partir de 3 d‘octubre caldrà trucar al 061 per a qualsevol urgència de salut

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha informat que a partir del dilluns 3 d’octubre, davant de qualsevol urgència de salut, caldrà trucar al 061. El 061 CatSalut Respon, el forma un equip de més de 200 professionals entre metges, infermers i tècnics, que realitza atenció sanitària no presencial i ofereix consell i informació de salut.

Al 061 s’hi poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut. Si és necessari, des del 061 s’activarà un metge a domicili, una ambulància o un helicòpter medicalitzat del SEM per atendre emergències. L’atenció urgent al consultori local de Llagostera serà de dilluns a divendres de 8 a 20 h i al CAP de Cassà de la Selva de dilluns a divendres de 20 a 8 h i el cap de setmana i festius les 24 hores del dia. Per a més informació sobre el 061 podeu consultar el web sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/

19 de setembre de 2016

Catalunya posa en marxa l‘actualització del calendari de vacunacions sistemàtiques

Catalunya posa en marxa l‘actualització del calendari de vacunacions sistemàtiques

El Departament de Salut ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques. El nou calendari suposa un reajustament de les dates i de les dosis d‘algunes vacunes i la incorporació de la vacuna contra el pneumococ (antipneumocòccica conjugada) i contra la varicel·la a la primera infància, fins ara no incloses. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha pres aquesta decisió seguint la recomanació del seu Consell Assessor de Vacunacions.

El passat mes de gener, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar un nou calendari comú de vacunacions, que es proposa posar en marxa a tot l’Estat a l’inici de 2017, encara que algunes comunitats autònomes el poden aplicar durant el 2016. Catalunya ha decidit avançar l’aplicació d’aquest calendari consensuat a escala estatal, aprofitant la incorporació de les dues vacunes esmentades el 2016, per integrar d’una sola vegada tots els canvis.

És per això que, d’acord amb les recomanació del Consell Assessor de Vacunacions, l‘ASPCAT ha elaborat la normativa corresponent, ha adquirit les vacunes i ha adaptat els sistemes de registre, per poder posar en marxa el nou calendari aquest mes de juliol. Això permet poder aplicar-lo als nascuts a partir de gener d’aquest any. El cost de les vacunes és assumit per la Generalitat.

Revisió global del calendari i reajustament de dosis i dates
El nou calendari vacunal preveu un reajustament de les dates i de les dosis d‘algunes vacunes, que ha estat conseqüència d’una revisió global del calendari amb l’objectiu d’aconseguir l’esquema vacunal més senzill possible que mantingui la protecció òptima.

La vacuna hexavalent, que fins ara s’administrava als 2, 4 i 6 mesos d’edat, passa a administrar-se als 2, 4 i 11 mesos. Als infants vacunats amb la nova pauta ja no els cal rebre la pentavalent als 18 mesos.

Inclusió de les vacunes contra el pneumococ i la varicel·la
La vacuna contra el pneumococ s’inclou al calendari per administrar-la als 2, 4 i 11 mesos d’edat, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, mentre que la vacuna contra la varicel·la s’administra als 15 mesos i als 3 anys i es manté per als nens d’11-12 anys (sisè de primària) si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no n’han estat vacunats.

Vacunació contra la poliomielitis als 6 anys
La vacuna DTPa-PI (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina i injectable contra la poliomielitis) s’administrarà quan els infants que inicien les noves pautes tinguin 6 anys en el moment en que estigui disponible a l’àmbit estatal.

Canvis a les pautes de la vacuna triple vírica, contra el meningococ C, l’hepatitis A i el pneumococ per a adults
La triple vírica (contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis) s‘administra als 12 mesos, com fins ara, però la seva segona dosi queda fixada per als 3 anys d‘edat.

Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s’administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara s’administra als 4 i als 12 mesos, i es manté la dels 11-12 anys. I la dosi de la vacuna contra l’hepatitis A, que s’administrava als 12 mesos, ara s’administra als 15 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari de vacunacions perquè s’ha observat que amb les tres dosis de l’hexavalent ja no és necessària.

I finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s‘administra a partir dels 65 anys.

Les vacunes tenen un paper clau en la salut pública
Cada any, a Catalunya, s’administren més de 3,2 milions de dosis de vacunes a més d’1,5 milions de persones.

Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals, comptant amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en què participen les societats científiques més representatives. El primer calendari vacunal es va fer a començaments de 1980 i amb aquella pauta es donava protecció contra set malalties, i des de llavors s’ha anat actualitzant periòdicament. L’actual calendari vacunal de Catalunya és el catorzè i preveu la protecció contra les malalties produïdes per quinze microorganismes diferents en les diferents etapes de la vida, incloent-hi també l‘etapa adulta.

Les vacunes a Catalunya, com a la resta de l’Estat, no són obligatòries. Les incloses al calendari vacunal s’administren gratuïtament als més de 1.200 centres vacunals. El calendari inclou les vacunes més adequades en el moment més adient. Són les que eviten les malalties més freqüents i/o greus, les que són més efectives i segures, i les més adients per al nostre entorn.

Els criteris per incloure una vacuna en el calendari vacunal a l’Estat espanyol estan consensuats en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i són la càrrega de la malaltia (nombre de casos i gravetat), l’efectivitat i la seguretat de la vacuna, les repercussions de la introducció d’una nova vacuna en el calendari, els aspectes ètics i l’avaluació econòmica.

Amb les vacunes incloses al calendari cada any es prevenen milers de casos de malalties a Catalunya, com ho demostra la taula comparativa 1984-2015, que evidencia el patiment associat a aquestes malalties que s’evita i els costos sanitaris i socials que impliquen.


Per a més informació podeu comnsultar el web de Departament de Salut de la Generalitat

12 de juliol de 2016

Bons resultats de la campanya d’esterilització i cens de gats a Llagostera

Bons resultats de la campanya d’esterilització i cens de gats a Llagostera

Durant el mes d’abril es va dur a terme una campanya per fomentar la identificació i esterilització dels gats a Llagostera. El seu objectiu era fomentar la tinença responsable dels animals de companyia i reduir possibles problemes provocats per la presència de gats al carrer, a través d’importants descomptes per a l’esterilització i la identificació dels gats. Cal recordar que la Llei de protecció dels animals obliga a identificar (amb xip) i censar tots els gats, gossos i fures des de l’any 2008.

Els dos centres veterinaris del municipi, el Centre TEDRA i el Centre Veterinari Llagostera, han col·laborat en la campanya organitzada per la regidoria de salut i l’àrea de medi ambient de l’ajuntament. L’acollida de la campanya ha estat molt positiva i com a resultat s’ha obert el cens municipal de gats amb una dotzena d’animals. Properament l’ajuntament continuarà amb les actuacions relacionades amb la presencia de gats incontrolats al carrer, fent accions d’esterilització i control de les colònies de gats.

7 de juny de 2016

Quatre normes per preparar aliments segurs

Quatre normes per preparar aliments segurs

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs. Les toxiinfeccions són malalties que es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees, i que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes, com la salmonel·la. Està perfectament establerta la relació entre determinades pràctiques incorrectes i aquestes malalties. Respectar les quatre normes bàsiques d’higiene, és a dir, netejar, separar, coure i refredar, ajuda a evitar toxiinfeccions alimentàries. Per a més imformació podeu consultar aquest díptic informatiu

10 de juny de 2016

Mesures de prevenció davant dels casos d’enterovirus detectats a Catalunya

Mesures de prevenció davant dels casos d’enterovirus detectats a Catalunya

En relació als casos detectats d’enterovirus a Catalunya, el Departament de Salut de la Generalitat ha emès un comunicat informatiu per donar a conèixer els símptomes i les mesures de prevenció i control a tenir en compte. Podeu consultar l’esmentat comunicat des d’aquí.

20 de maig de 2016

L‘Ajuntament de Llagostera s’adhereix a la Setmana sense fum

L‘Ajuntament de Llagostera s’adhereix a la Setmana sense fum

L’Ajuntament de Llagostera s’ha adherit a la Setmana sense fum que tindrà lloc del 24 al 31 de maig. Des de l’Àrea Bàsica de Salut de Cassà de la Selva es promourà accions per deixar de fumar, adreçades als usuaris fumadors que acudeixen als centres de salut de Cassà, Quart, Caldes i Llagostera. A Llagostera les accions es faran el dia 30 de maig durant tot el matí. La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya. Per a més informació podeu consultar el web http://www.setmanasensefum.cat

18 de maig de 2016

Campanya per a la identificació, esterilització i cens de gats

Campanya per a la identificació, esterilització i cens de gats

El dia 1 d’abril comença la campanya per fomentar la identificació i esterilització dels gats a Llagostera. La Llei de protecció dels animals obliga a identificar (amb xip) i censar tots els gats, gossos i fures des de l’any 2008. Amb la intenció de millorar la tinença responsable dels nostres animals i reduir possibles problemes provocats per la presència de gats al carrer, durant el mes d’abril es podran xipar i censar els gats i les gates gratuïtament, i esterilitzar-los amb un important descompte.

Els dos centres veterinaris del municipi, el Centre TEDRA i el Centre Veterinari Llagostera, col·laboren amb la campanya. Per acollir-s’hi, es imprescindible identificar l’animal prèviament (xipar-lo en un dels centres veterinaris i censar-lo a l’oficina de recaptació de l’ajuntament) i posteriorment, presentar la inscripció al cens al mateix veterinari per realitzar l’esterilització.

Amplia cartell

21 de marc de 2016

Alimentació saludable a l‘entorn laboral

Alimentació saludable a l‘entorn laboral

Recomanacions per millorar l‘equilibri nutricional dels àpats i del con contingut de les màquines expenedores d‘aliments i begudes. Veure document des d‘aquí.

Vacunar-se és la millor mesura per prevenir les infeccions

Vacunar-se és la millor mesura per prevenir les infeccions

.

Cat@Salut La Meva Salut

Cat@Salut La Meva Salut

El Cat@Salut La Meva Salut és un espai digital, personal i intransferible de consulta que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i utilitzar-la d‘una forma segura i confidencial, a més de facilitar-li la realització de tràmits electrònics.

Les persones majors d’edat, per mitjà de la Cat@Salut La Meva Salut, poden accedir a les dades i a la informació més rellevant sobre la seva salut.

Full informatiu

29 d‘agost de 2015

Tinc la grip o un refredat?

Moltes vegades a la consulta, davant la pregunta de si la persona es vol vacunar, la contesta és que no perquè després es refreden més. És cert que ambdues malalties són víriques, però el virus responsable de la infecció és diferent en cadascuna. En aquest article de l‘Equip de Infermeria de Llagostera, es pretén aclarir les diferències: els seus símptomes, la seva prevenció, com evitar contagis, el tractament i quan cal consultar al personal mèdic. Podeu llegir l‘articles des d‘aquí

Consells de salut relacionats amb els bolets

Consells de salut relacionats amb els bolets

La tradició boletaire de Catalunya és ben coneguda. En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l‘afany de passar una estona d‘esbarjo i omplir de bolets els cistells.

Algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d‘aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte. Us recomanem que seguiu aquest consells del Canal de Salut de Gencat

13 d‘octubre del 2014

Programa de vigilància del mosquit tigre

Programa de vigilància del mosquit tigre

Un any més l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dispsalut) ha intensificat durant l‘estiu el seu programa de vigilància del mosquit tigre a les comarques gironines. La prevenció continua sent el millor mètode. Aquests són els consells principals per al control del mosquit tigre i la seva prevenció. Si veus un mosquit tigre truca al 972 451 231. Més informació aquí.

Advertiment a la població sobre enquestes fraudulentes de salut

Advertiment a la població sobre enquestes fraudulentes de salut

Els Mossos d’Esquadra han tingut coneixement que darrerament alguns veïns del Gironès han rebut trucades fent-se passar per treballadors de CatSalut proposant una visita a domicili per tal de fer-los una enquesta de Salut. Un cop al domicili els hi venien productes que presumptament milloraven el seu benestar.

Us informem que des de CatSalut MAI es concerta la cita al domicili telefònicament i MAI s‘ofereixen regals o es venen productes quant es realitzen.

En cas de rebre una visita o trucada us demanem que ho poseu en coneixement de la Policia Local trucant al 972 80 55 80.

Gestió de l’estrès en temps de crisi

Gestió de l’estrès en temps de crisi

Quins efectes té l’estrès sobre la nostra salut? Quines actituds i reaccions poden millorar o empitjorar el nostre benestar? Com prevenir i afrontar de manera positiva les situacions potencialment estressants. Aquestes qüestions es plantejaran a la sessió formativa “Gestió de l’Estrès en temps de crisi” prevista pel proper divendres 29 de novembre a les 20 hores al local social de La Caixa. La sessió anirà a càrrec de titulats en psicologia del Fòrum Associació de Col·legis Sanitaris.

Els interessats en assistir-hi cal que s’inscriguin prèviament trucant al 972 83 02 18. Amplia el cartell.

Xerrada sobre Alimentació Econòmica

Xerrada sobre Alimentació Econòmica

Aquest divendres 18 d‘octubre hi ha prevista una xerrada formativa per fomentar que les persones adquireixin estils de vida saludables i millorin la seva qualitat de vida. Obert a la població per donar a conèixer elements bàsics d‘una alimentació sana i equilibrada amb informació adequada per anar a comprar els aliments i aprofitar els recursos propis (hort, intercanvi de menjar, receptes econòmiques...) per ajustar-se al pressupost de cadascú. L‘acte tindrà lloc a les 20 h al local social de La Caixa. . Veure cartell

Control de la població de coloms al nucli urbà

Control de la població de coloms al nucli urbà

La Regidoria de Salut ha intensificat el control de la població de coloms al nucli urbà de Llagostera per tal de reduir i estabilitzar-ne la població. Els treballs els fa una empresa especialitzada. Des de l‘Ajuntament de Llagostera es fa una crida a la població per tal de no donar menjar als coloms que embruten i solen ocasionar problemes en teulades i mobiliari urbà. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Carta informativa de l’equip directiu de l’Àrea Bàsica de Salut

Carta informativa de l’equip directiu de l’Àrea Bàsica de Salut

Carta informativa de l’equip directiu de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Cassà de la Selva en relació als canvis de metges al CAP de Llagostera. Podeu llegir la carta des d‘aquí

Agenda
Mes: Any:
Dl
Dt
Dc
Dj
Dv
Ds
Dg
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
    
       
Destacats
pla estratègic
Inscripcions online a partir del dia 1 de setembre
Pacte Alcaldes
Twitter Ajuntament de Llagostera
Facebook
Cursos 2018
llagostera 3.0
Teatre i música 2017-18
Programació 2016-2017
Escenaris 2017
Servei Local d‘Orientació Familiar
Vies Verdes
Tallers ocupacionals
contra la violència de gènere
Can Caciques
Cat Salut
Reapren
Espai Jove Llagostera
Xifra
Rura de l‘Ardenya
Twitter Ajuntament de Llagostera
Ajuntament Llagostera - Plaça del Castell, 1 | T. 972 830 375 | Avís legal | Accessibilitat |Adreça electrònica Ajuntament de Llagostera Valid CSS! Lamantis | disseny i Internet Web gestionada per Canal Ajuntament